Orbán! Ha a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető, mit keresünk még mindig ebben a szutyokunióban?

Újabb támadás előtt áll Magyarország, mert akik kötelező betelepítési kvótát akarnak Európában, jövőre újra próbálkozni fognak, miután a decemberi uniós csúcstalálkozón erről nem született döntés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A kormányfő azt állította: Magyarország álláspontjának súlyt adott a nemzeti konzultációban részt vevő több mint 2,3 millió ember véleménye. A miniszterelnök köszönetet mondott a konzultációban részt vevőknek.

Hozzátette, mások meggyőzésében egyelőre nem járt sikerrel Európában, a kvótát szorgalmazók száma változatlan, s a márciusban esedékes következő csúcson ismét érvelni fognak álláspontjuk mellett. – Csupán időt nyertünk, de aki időt nyer, életet nyer. Európában az elmúlt időszak választásain rendre a bevándorlást korlátozni kívánók erősödtek – mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: arra számít, hogy a tendencia folytatódni fog. Orbán Viktor szerint „ha valaki megtámadja Lengyelországot, az megtámadja egész Közép-Európát”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar nemzet érdeke is, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel, és világossá tegye, semmilyen uniós büntetés nem valósulhat meg velük szemben. A kormányfő méltánytalannak és igazságtalannak nevezte az Európai Unió eljárását, és leszögezte: Lengyelország nélkül nincs erős Közép-Európa. A lengyelek elsöprő többsége a bevándorlásról ugyanúgy gondolkodik, mint a magyarok – fűzte hozzá.

Hírdetés

Rámutatott arra is: Lengyelországba tízezerszám érkeztek migránsok a volt szovjet területekről és több mint egymillió ukrán is, ezt azonban az unió, „amely mindent egy kaptafára akar ráhúzni”, nem veszi figyelembe. Csak azt tartja problémának, ami a nyugati országoknak probléma – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szólt arról is, hogy nem érkezett visszautasíthatatlan ajánlat az euró esetleges bevezetésével kapcsolatban, csupán „sovány, szerény, rosszabb, mint az eddigi” – mondta, hangsúlyozva: az eurózónához csatlakozáshoz a reálgazdaságot kell a zóna országainak átlagához igazítani.

Orbán Viktor szerint ehhez nem új eszköz kell, hanem az eddigiek hatékony továbbvitele, a kohéziós források pénzügyi alapjainak megerősítése. Hamvában holtnak ítélte azt a próbálkozást, hogy az uniós források biztosítását a jogállamisághoz kössék, mert, mint mondta, ezt a közösség alapszerződése, jogrendszere nem teszi lehetővé. Magyarország sok pénzt fizet be, és komoly forrásokhoz is jut, amivel azonban az unió is jól jár: azzal, hogy pénzt ad, „valójában keres rajtunk” – mondta.

„Semmi olyan nem történik, amiért hálásnak kell lennünk” – fogalmazott Orbán Viktor, hiszen az egész rendszer kölcsönös érdekeken nyugszik. Kijelentette azt is, hogy a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető, hiszen annak motorja az emberek munkája. Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdaság elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz, egy új helyzetben is sikeres lenne – hangoztatta. Orbán Viktor, aki szerint az idén kiderült, hogy a mindennapi élet keresztény alapjai sokkal erősebbek Európában, mint azt sokan gondolták, az interjút azzal zárta: 2017-ben azt tanulta meg, hogy a választott politikai vezetők elsőrendű feladata a kereszténység védelme lesz.

(MTI – MNO)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »