Orbán és Kohl egyetért – még Merkellel is

Orbán és Kohl egyetért – még Merkellel is

Orbán Viktor látogatása is téma volt a német sajtóban, Franciaország összehangolja a rendőrség és a csendőrség elitalakulatait. Nemzetközi lapszemle.

Orbán és Kohl egyetért – még Angela Merkellel is címmel számol be a Die Welt a magyar miniszterelnök Helmut Kohlnál tett látogatásáról. Kohl és Orbán úgy vélték, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája, és ebben az ügyben a sajtó beszámolóival szemben nem látnak ellentétet nézeteik és Angela Merkel német kancellár törekvései között. Helmut Kohl otthona előtt nagyjából harmincan tiltakoztak a miniszterelnök látogatása ellen, az Alternatíva Németországnak nevű párt nyolc támogatója pedig Orbán Viktor melletti szimpátiatüntetést tartott.

Összehangolják az elitalakulatokat

Megerősíti, és a korábbiaknál jobban összehangolja a rendőrség és a csendőrség elitalakulatait Franciaország, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a tavaly novemberi terrortámadásokhoz hasonló merényletek esetén – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A Le Figaro beszámolója szerint a belügyminiszter azt mondta: nem a rendőrség és a csendőrség közötti rivalizálásra, hanem az egységre van szükség, az ugyanis akadályozza a hatékonyságot. A csendőrség és a rendőrség elitalakulatainál is új egységeket hoz létre a belügyminisztérium vidéken, a párizsi terrorellenes különítmény száz fős létszámát pedig megduplázza. Súlyos válságok vagy jelentős terrortámadások esetén pedig felfüggesztik azt a szabályt, hogy a csendőrség csak a vidéki zónákban, a rendőrség pedig kizárólag a városi övezetekben léphet fel.

A félezret súrolja a halottak száma

A legújabb összesítés szerint legkevesebb 480 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban – írja a Quito-i La Hora Diego Fuentes belügyminiszter-helyettesre hivatkozva. A hatóságok mintegy 2560 sérültet tartanak nyilván.Rafael Correa ecuadori elnök szerint, az ország újjáépítését 3 milliárd dollárra vagyis közel 817 milliárd forintra becsülik. Ez az összeg Ecuador GDP-jének mintegy 3 százaléka. A halálos áldozatok egyharmada Pedernalesben élt. Az 55 ezres város a földrengésben majdnem teljesen összedőlt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »