Orbán és a Jobbik: megbénult a parlamenti munka

Rövid, de annál pörgősebb parlamenti ülést tartanak ma. A hét egyetlen ülésnapján szokás szerint jöhetnek a képviselők kérdései – ezúttal nem csak a kormány, hanem az MNB és az ügyészség vezetői is a parlament elé állnak. (“Az igazságszolgáltatás nem ismer politikai, nem politikai, politikailag kényes ügyeket” – válaszolta Polt Péter arra a kérdésre, hogy miért haladnak lassan a politikailag kényes ügyek vizsgálatával.)

Az ellenzékiek már hetek óta bombázzák a kérdéseikkel Matolcsy György öt, az MNB elnöke azonban eddig a helyetteseit küldte be válaszolni. Ezúttal ezt már nem teheti meg: ha kétszer elutasítják a helyettes válaszadót, akkor harmadjára már kénytelen megjelenni a kérdés eredeti címzettje. Így ma Matolcsynak személyesen kell válaszolnia az ellenzéki kérdésekre.

Az MNB törvényellenesen tagadja meg a nyilvános adatok kiadását – mondta a jegybankelnöknek az MSZP-s Tóth Bertalan. Mit kíván tenni a Pallas Athéné alapítványok törvényes működésének érdekében – kérdezte. A jegybankelnök azt válaszolta: az MNB közvagyont épít a közjó érdekében. Van egy alapítványa, van egy társadalmi felelősségvállalási programja ennek érdekében, erre közpénzt csoportosít át – sorolta. Az MNB azt feltételezte, hogy az állami vagyon elválasztható a civil vagyontól, az Alkotmánybíróság most úgy döntött, hogy ez az összeg nem vesztette el a közpénz jellegét – mondta. Ezután minden Pallas Athéné alapítvány minden adatot kiad – ígérte. Az MSZP-s képviselő azt mondta: öt perben érdekelt, egyetlenben sem kapott ki adatokat. Matolcsy szerint “tiszta víz került a pohárba”, az Állami Számvevőszéket felkérheti most az Országgyűlés, hogy az alapítványokat visszamenőlegesen is ellenőrizze.

Ezután egy már jó félórája tartó üresjárat következett: gyakorlatilag a teljes Jobbik-frakció Orbán Viktor nak adott be azonnali kérdéseket a korrupcióról, aki viszont nincs bent, így a képviselők egyenként utasítják vissza, hogy a helyettesnek beküldött Lázár János válaszoljon. Ha kifogynak a jobbikos listából, mehetnek tovább az azonnali kérdések.

Az MSZP-s Bárándy Gergelynek arra a kérdésére is válaszolhat Matolcsy, hogy “ön rendelt magának ötmilliós fizetést?”, vagy épp a jobbikos Volner János nak arra, hogy “miért gazdálkodik saját zsebpénzeként az MNB nyereségével”. A szocialista Tóth Csaba azt fogja megkérdezni a jegybankelnöktől, hogy miért nem erősödik a forint, az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig azt, hogy “a Magyar Nemzeti Bank a törvények felett áll?”

Tegnap este került nyilvánosságra a világ eddigi legnagyobb offshore-céghálózatának listája, rajta eddig egy magyar szereplővel, ma délelőtt pedig már a parlamentben is szembesítették a kormányt ezzel az üggyel. A kiszivárgott adatok szerint Horváth Zsolt 2013 októberében, még fideszes parlamenti képviselőként lett az egyik igazgatója egy seychelles-szigeteki cégnek. Ezt ugyan fel kellett volna tüntetnie a parlamenti vagyonnyilatkozatában, de nem tette. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után pedig tulajdonrészt szerzett egy másik, szintén seychelles-i cégben. Erről az ügyről beszélt ma napirend előtt a jobbikos Szilágyi György . A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki arról beszélt: az ellenzék hiteltelenül támadja a kormányt – szerinte inkább Simon Gábor vagy Kovács Béla ügyeivel kéne foglalkozniuk. Azt is elmondta: a kormány a gazdaság kifehérítését és a közbeszerzések nagyobb átláthatóságát tűzte ki céljául.

Szerző: Sztojcsev Iván


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »