Orbán Brüsszelben: az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények

Orbán Brüsszelben: az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények

A bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson – közölte Orbán Viktor az unióban bennmaradó tagállamok állam- és kormányfőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2016. június 29-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás nyomán vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények – jelentette ki Orbán Viktor a bennmaradó tagállamok állam- és kormányfőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően.

A miniszterelnök hangsúlyozta, semmi értelme sürgetni a briteket, hogy megindítsák a szigetország EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást, annak megtörténtéig azonban még háttértárgyalásokat sem szabad kezdeni. Hozzátette, a kiválási folyamat lezárultáig minden úgy marad, ahogyan most van. Az Egyesült Királyság az elmúlt években jó szövetségese volt Magyarországnak, a legtöbb kérdésben az EU-n belül is képesek voltunk megegyezésre jutni – mondta Orbán Viktor.

Sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy az unió demokratikus jellegét csak a tagállamokon keresztül lehet megerősíteni. “Nem szabad fordítva ülni a lóra. Az EU nem Brüsszelben van, hanem huszonhét – most még huszonnyolc – fővárosban” – fogalmazott Orbán a szerdai informális ülést követően. Orbán Viktor elmondta, érzelmileg felfokozott volt a hangulat az uniós csúcsvezetők huszonnyolcas körű keddi találkozóján, amelyen a brit kormányfő ismertette a nagy-britanniai helyzetet.

 

MTI

The post Orbán Brüsszelben: az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »