Orbán-bírálattal indított az új osztrák kancellár

Orbán-bírálattal indított az új osztrák kancellár

“Illúzió” azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot egy vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi – jelentette ki kedden Bécsben újságírók előtt az új osztrák szövetségi kancellár a Kleine Zeitung című osztrák újság honlapja szerint.

“Illúzió azt gondolni, hogy a menekültekkel kapcsolatos kérdéskörben a problémát el lehet tüntetni azáltal, hogy az államot egy vezérelvre épülő állammá változtatjuk, ahogy azt Orbán (Viktor) teszi” – mondta Christian Kern, aki Reinhold Mitterlehner alkancellárral közösen tartott sajtótájékoztatót a kancellári hivatalban.

Az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) elnöklő Kern az osztrák államfőválasztással kapcsolatban elmondta, hogy lát ugyan különbséget a vidék és a város között, de az ország megosztottságáról nincs szó.

Az ausztriai elnökválasztást szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független államfőjelölt nyerte meg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferrel szemben.

A magyar külügy válasza

Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: az előző kancellár “elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot”, és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon “kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel” – fogalmazott.

MTI

The post Orbán-bírálattal indított az új osztrák kancellár appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »