Orban beszámolt a járványügyi intézkedésekről, a PSD kormánybuktatási kísérlettel válaszol

Orban beszámolt a járványügyi intézkedésekről, a PSD kormánybuktatási kísérlettel válaszol

A bukaresti parlament előtt adott számot kormányának a koronavírus-járvány idején foganatosított intézkedéseiről szerdán Ludovic Orban, aki szerint a hatóságok valamennyi rendelkezése a fertőzöttek számának csökkentését célozta. A kormányfő beszélt a szeptember 14-ei tanévkezdésről is: azokban a iskolákban, amelyek megnyitják kapuikat, kötelező lesz a védőmaszk a diákok és a pedagógusok számára. A baloldali ellenzék elégtelenek tartja a kormányzati intézkedéseket, és bejelentette: hétfőn bizalmatlansági indítványt terjeszt be a liberális kabinet ellen.
Ludovic Orban a kétkamarás törvényhozás két háza szociáldemokrata (PSD) vezetői hívásának eleget téve számolt be a tanévkezdéssel és az önkormányzati választások megszervezésével kapcsolatos intézkedésekről. A liberális miniszterelnök kormánya „mentegetése” érdekében emlékeztetett, hogy az ombudsman óvása nyomán az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a karanténtörvényt, ezért a kormánynak három hétig nem voltak eszközei arra, hogy a fertőzötteket elkülönítse, a velük érintkezésbe került embereket pedig karanténban tartsa.

Orban szerint emiatt ötezer fertőzöttel szemben nem lehetett semmiféle intézkedést foganatosítani, ugyanakkor az új karanténtörvény elfogadása óta több mint tízezer személy került intézményes karanténba, otthoni elkülönítésbe pedig 15 ezer.

„Rossz belegondolni, mi történik, ha nem lehetett volna elkülöníteni ezeket az embereket” – állapította meg a parlamenti pulpitusról Ludovic Orban. Hozzátette, 130-cal növelték az intenzív terápiás ágyakat a romániai kórházakban, ezek működtetését ugyanakkor a személyzet áthelyezése révén lehetett megoldani. Pozitív fejleményként tett említést arról is, hogy a hatóságok fokozatosan emelték a tesztelési kapacitást: a kezdeti 400-500-ról immár közel 25 ezerre emelkedett a naponta elvégzett koronavírustesztek száma az országban. Orban kitért a hatósági ellenőrzések, a büntetések kiosztása intenzitásának fokozásáról is, hangsúlyozva: „valamennyi románnak” tisztában kell lennie azzal, hogy megbírságolható, ha nem tartja tiszteletben az egészségügyi előírásokat.

Hírdetés

„Ha áthágod a törvényeket, nem csak magadat teszed ki a fertőzés veszélyének, hanem a családtagjaidat, munkatársaidat, ismerőseidet is. Minél többen tartják be az előírásokat, annál inkább csökken a fertőzöttek száma. Nem értem, miért ez az ellenállás a védőmaszk használata ellen. Hordani kell a maszkot, be kell tartani a fizikai távolságot és a higiéniai szabályokat” – jelentette ki a román kormányfő, hozzátéve: minden kormányzati intézkedés a fertőzöttek számának csökkentését célozza. Ekkor többen bekiabáltak az ellenzéki padsorokból, vélhetően azt rótták fel Orbannak, hogy hetekkel ezelőtt védőmaszk nélkül, italozva és dohányozva ünnepelte a születésnapját miniszterei társaságában a kormány épületében.

Orban a szeptember 14-ei tanévkezdés kapcsán elmondta, tárcaközi bizottság készíti elő az iskolakezdést. Közölte, három kategóriába – zöld, sárga és vörös – osztják a településeket, és a biztonságosnak nyilvánítottakban megnyílnak az iskolák, ahol közepes a járványveszély, csak a diákok egy része járhat iskolába, a többiek otthon tanulnak, ahol pedig magas a fertőzöttek száma, ott távoktatásos rendszert alkalmaznak. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy az iskolai tanítás során kötelező lesz a védőmaszk a diákok, pedagógusok és a kisegítő személyzet számára. Emellett szorgalmazta, hogy ahol csak lehetséges, az osztálytermekben válasszák el egymástól plexi fallal a tanulókat; minden iskolának fertőtlenítő szerekkel kell felkészülnie.

A miniszterelnök közölte, a romániai tanintézetek 20 százaléka nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, ezért megoldást fognak találni erre a kérdésre, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Az sem világos még, miként biztosítanak az online oktatáshoz szükséges platformokat az iskoláknak. Orban közölte, a számítástechnikai eszközökkel nem rendelkező diákok számára 250 ezer táblagépet fog beszerezni a kormány, erre elkülönítették a megfelelő összeget a tartalékalapból, várhatóan a jövő héten hirdetnek nyertest a közbeszerzésen. Uniós forrásokból 125 millió eurót kap hasonló célokra Románia, ebből 200 ezer laptopot vásárolnak, továbbá a járványmegelőzési intézkedésekhez, eszközbeszerzéshez szükséges költségeket leírhatnak a helyi önkormányzatok. Ezen túlmenően több mint 1100 hazai iskolát látnak el 74 ezer laptoppal, webkamerával a Világbank pénzéből. Orban kitért arra is, hogy a kormány meghozta a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megfelelő, biztonságos körülmények között lehessen megrendezni szeptember 27-én a helyhatósági választásokat. Közölte, a megmérettetést megelőző kampányeseményeken kötelező lesz a védőmaszk használata, ugyanakkor öt darab maszkkal látják el a szavazóbiztosokat.

Az ellenzéket azonban nem hatotta meg a miniszterelnök együttműködésre való felkérése. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke válaszában úgy vélte: „teljes zűrzavar, padlóra küldött gazdaság, hitelét vesztett kabinet” jellemző az elmúlt kilenc hónap liberális kormányzására. „Egyetlen percig sem foglalkoztak a románok egészségével és életszínvonalával, csak a választásokra koncentráltak, és miközben a polgárok otthon tartózkodtak bezárva, kiürítették az államkasszát. Százmillió eurók jutottak a párt barátainak zsebébe, ezt a számvevőszék jelentése is megerősíti” – dörögte a parlamenti mikrofon mögül Ciolacu, aki egyébként beszéde közben helytelenül, az orráról lehúzva viselte a maszkot. A PSD vezetője bejelentette: „betelt a pohár”, alakulata nem tűri tovább Románia „elsüllyesztését”, és augusztus 17-én beterjeszti hetek óta lebegtetett bizalmatlansági indítványát a kisebbségi kormány ellen. „Itt az ideje, hogy haza vagy a börtönbe menjenek, valamennyien a tetteik függvényében” – fenyegetőzött a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Ciolacu.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »