Orbán „belépett a császári fázisba” – a Guardian bejutott a felcsúti páholyba

Orbán „belépett a császári fázisba” – a Guardian bejutott a felcsúti páholyba

A Guardian két újságírója, David Goldblatt és Daniel Nolan nemes és szép feladatra vállalkozott. Ugyanis úgy döntöttek, fogják magukat és meglátogatják a magyarországi futballromantika fellegvárát, Felcsútot. Az útjuk azonban igen váratlan fordulatot hozott: Goldblatt dedikált könyvét (A futball globális története) a meccs alatt eljuttatta Orbán Viktor miniszterelnökhöz, annak reményében, hátha létrejön egy interjú, s lőn csoda, a kormányfő meghívta Goldblattet és Nolant kis magánbirodalmába. A kormányfő a beszélgetés során a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György társaságában mesélt nekik szíve csücskéről, a futballról.

http://mno.hu/

Ezt követi Orbán futballfanatizmusának és politikai útjának részletes bemutatása, emellett szó van az idei választásokról, továbbá Hadházy Ákos, az LMP képviselője arról beszél, hogy 2018 az utolsó esély Orbán legyőzésére. Majd jön egy kis számvetés arról, hogy a 33 leggazdagabb magyar közül hét igen szoros kapcsolatban áll a magyar kormánnyal – természetesen kiemelik közülük Mészáros Lőrincet. Megjegyzik, hogy a média nagy része baráti kézben van, így az ellenzék próbál alkalmazkodni az új valósághoz. Csendben ezek után hozzáteszik: az 54 éves politikus „belépett a császári fázisba”.

Vágyak, filozófia, Puskás-akadémia

A több ezer karakter után jön a bevezetőben említett fordulat, a személyes beszélgetés, s innentől kezd – legalábbis magyar szempontól mindenképp – igazán érdekessé válni a történet. Az interjú oka is kiderült. A miniszterelnököt megragadta a könyv ajánlója, amely így szól:

„A játékstílus egy létforma, amely felfedi minden egyes közösség sajátos tulajdonságait, és megerősíti azok jogát, hogy különbözzön a többitől.”

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

„A magyarok kritikusan közelítenek minden civilizációhoz, és azt gondoljuk, hogy a modern társadalom nagyon rossz a gyerekeknek. A sport jó a modern civilizáció veszélyeire” – folytatta Orbán. Kifejtette, hogy komoly fejlődés tapasztalható a magyar futballban, ugyanakkor mindenki kritikus.

„Senki sem ért velem egyet, mindenki azt mondja, ez egy szar, ellenben a tény az, hogy igenis fejlődünk. Igaz, Gyuri?” – fordult Orbán Szöllősi Györgyhöz, aki helyeselt.

De, ha már a könyv volt a beszélgetés ürügye: Orbán azt mondta Szöllősinek, hogy ki kellene adni magyarul is. Sokat azonban nem időztek ezen a témakörön a felek, gyorsan visszatértek az előbb már felvett eszmefuttatás fonalához.

http://mno.hu/

Vágyálmát is megosztotta Orbán az újságírókkal, jelezte nekik ugyanis, hogy előbb vagy utóbb létrejön majd a Puskás-intézet, hiszen van már akadémia, iskola, csapat – tehát egy kis univerzum. De szeretnének még egy múzeumot, egy oktatási központot és egy kiadóvállalatot az embereknek.

Szóba került, hogy akadémiai koncepcióját kiterjeszti azokra a határon túli (Szerbia, Románia, Ukrajna) területekre, amelyek 1920 előtt Magyarország részét képezték. „Mi ezt azokért a magyar gyerekekért csináljuk, akik ezeken a területeken élnek” – mondta.

Nem Orbán az egyetlen, akivel interjú készült. Megszólal Deutsch Tamás, az MTK elnöke is, aki szerint az Új Hidegkuti Nándor Stadion olyan, mint egy futballkastély. „Ez egy új koncepció” – mondta Deutsch. A kék-fehérek első embere megvédte a Guardian által felhozott taorendszert, s az abból épült stadionokat. Szerinte akkor lenne valódi a vita, ha a kormány csak a sportra adna pénzt, de ez nem igaz, hiszen az oktatásra, az egészségügyre és az infrastrukturális fejlesztésekre is jut forrás.

Deutsch megpróbálta azért az újságíróknak elmagyarázni a futball jelentőségét Magyarországon. Például azzal érvelt, hogy a labdarúgás vezető kulturális ág volt, említette a Duna-menti iskola létrejöttét, s természetesen az Aranycsapat fontosságát. Szöllősi György pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktor egyszerűen azt akarja, hogy a magyar futball újra nagy legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »