Orbán bejelentette, hogy emelik a közmunkások bérét

Százezer forintra nő a közmunkások bére – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a minimálbér és a bérminimum növekedésével párhuzamosan emelkedik a közmunkások bére is, ugyanakkor a rendelet még nem jelent meg erről a Magyar Közlönyben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter októberben tett ígéretet arra, hogy az elmúlt években eléggé elértéktelenedett közfoglalkoztatotti bér elérheti 2022-ben a minimálbér felét, vagyis a most bejelentett százezer forintot. Másfél hete viszont a Belügyminisztérium még csak annyit közölt, hogy év végéig dönt a kormány a jövő évi közfoglalkoztatotti bérekről.

Hírdetés

A közmunkások legutóbb 2021 februárjában kaptak emelést, miután 2017. január óta nem volt ebben változás. Az idei négyszázalékos emeléssel bruttó 3470 forinttal nőtt a képzetlen közmunkások bére. Ezt viszont gyakorlatilag érzékelhetetlenné tette az idei infláció, ami októberben kilencéves csúcsot döntött. Arról nem is beszélve, hogy önkormányzati számítások szerint az élelmiszerek ára csak az elmúlt hónapokban nagyjából húsz százalékkal emelkedett.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatottak száma, részben a versenypiaci bérek elszívó hatása folytán, részben mert a munkaerőhiány rábírta a cégeket is, hogy minél több képzetlen vagy a munkapiacon kevésbé versenyképes jelentkezőt is felvegyenek, részben pedig azért, mert a kormány is elkezdte csökkenteni a finanszírozott közfoglalkoztatotti létszámot. 2019 januárjában még majdnem 120 ezren dolgoztak így, tavaly év elején 99 ezren, a kormány közfoglalkoztatási portálján néhány napja közzétett legutolsó – szeptemberi – adat szerint pedig már csak 86 300-an. A közmunkások 87,7 százaléka hátrányos helyzetű településen él, 61,7 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, 61,5 százaléka nő.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »