Orbán bejelentette az alkotmánymódosítást

Orbán bejelentette az alkotmánymódosítást

Azzal, hogy az október 2-i népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre, létrejött egy új, pártok felett álló egység Magyarországon, amely nemzeti ügynek tekinti a szuverenitás megvédését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, sajtótájékoztatón.

Egy ilyen egybecsengő akarat kötelez minket – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: létrejött egy olyan egység, amely egy ügy mellett állt ki. Eszerint 3,3 millió ember hajlandó félretenni a pártszimpátiáját, hajlandó az összefogásra. Ezt nagy dolognak nevezte a magyar kormányfő, aki szerint ilyen egyetértés ugyanis ritkán jön létre. Mint mondta a pártok csak álmodozni szoktak arról, hogy 8 millió szavazóból 3, 3 millióan kiálltak egy ügy mellé. Ezek a szavazók egyetértenek azzal, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van. Mindazok akik nemmel szavaztak azok a migrációs megoldás mellett szavaztak – fejtegette a miniszterelnök.

Amikor Magyarországot megvédjük az illegális migrációtól, akkor Európát is megmentjük – fogalmazott Orbán. A népszavazás közjogi következményeként azt szeretné, ha módosítanák az alaptörvényt, ahogy azt már korábban is kijelentette. Mint mondta, alaptörvény módosítással lehet érvényt szerezni a több mint három millió nemnek. A kormány úgy látja, az ügy súlyának megfelelően az a leghelyesebb, ha az ide vonatkozó szabályokat az alaptörvénybe rögzítik és világosan kimondják, hogy Brüsszel nem telepíthet migránsokat az országba.

Orbán Viktor elmondta: négy helyen módosítják az alaptörvényt. Szerdán a kormány már megszövegezett szinten foglalkozik ezzel. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a szabad mozgás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar kormány telepíthet be egyéni mérlegeléssel.

Vagyis tilos a csoportos betelepítés

– jelentette ki a miniszterelnök. Ez a határozat, a 14 cikkely második bekezdését egészíti ki.

  Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI  

Azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha nem lesz meg a kétharmad az alkotmánymódosításhoz, Kósa közölte: a frakció értékelte a politikai helyzetet. A népszavazási kampányban a szocialisták többször azt mondták, hogy a népszavazás felesleges, de a parlamentben egy ilyen, a kötelező betelepítési kvótát ellehetetlenítő módosítást módosítást támogatnának. A Jobbik is azt mondta, hogy legyen alaptörvény-módosítás. Innentől kezdve csak az LMP véleményével nem tudtunk kalkulálni – fűzte hozzá. Orbán kiemelte: „Nem babra megy a játék, nemzeti kérdésről van szó”.

A miniszterelnök kiemelte: egy Brüsszelben zajló vitában ennyi ember akarata nagy egység, különösen magyar mértékkel mérve. Azonban nincs közjogi következménye, ezért közjogi érvényt kell adni a népszavazás eredményének – emelte ki

Arra a felvetésre reagálva, hogy elképzelhető-e olyan uniós döntés, mely felülírhatja az alkotmánymódosítást, Orbán azt mondta: október utolsó hetében a miniszterelnökök csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, aminek fő napirendi pontja a migráció lesz. Nehéz tárgyalássorozat áll előttünk, de magyar fejjel nehéz elképzelni, hogy egy másik fővárosban úgy döntenek, mást kell csinálni – magyarázta, hozzátéve: „ez példátlan lenne az Európai Unió történetében”, olyan migrációs rendszert kell létrehozni, ami megfelel a tagállamoknak

Kitért arra is, hogy semmilyen jogszabálymódosításnak nincs visszaható hatálya: az Európai Unió már meghozott döntéseit nem lehet felül írni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »