Orbán bajor szövetségese meghívta Trumpot

Horst Seehofer bajor miniszterelnök meghívta a német tartomány fővárosába, Münchenbe Donald Trump megválasztott amerikai elnököt – írja az MTI a Berliner Morgenpost című lap nyomán.

A lap úgy értesült, hogy Seehofer rögtön az elnökválasztás után írásban gratulált Donald Trumpnak, és kiemelte, hogy bármikor szívesen látják Bajorországban. Nem írt konkrét időpontot, de ötleteket adott: február közepén lesz az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC). Ez pont négy héttel van az új elnök beiktatása után, tehát akár rá is érhet.

Az MSC-n minden évben számos állam- és kormányfő, védelmi miniszter és külügyminiszter vesz részt. A háromnapos programon nemzetközi szervezetek – köztük a NATO -, tekintélyes nemzetközi civil szervezetek – egyebek mellett a Human Rights Watch – és nagyvállalatok vezetőinek bevonásával vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit.

Horst Seehofer az amerikai elnökválasztás után tett nyilatkozataiban óvott Donald Trump elhamarkodott bírálatától. Hangsúlyozta, hogy csak az új elnökkel folytatandó megbeszélések után lehet majd felmérni, miként alakulhatnak Németország, illetve Európa és az Egyesült Államok kapcsolatai.

A bajor miniszterelnök Angela Merkel kancellár egyik leghangosabb párton belüli kritikusa. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével Orbán márciusban személyesen is találkozott, akkor azt mondta: Lehet légvonalban Berlinbe menni, de az okos magyar tudja, hogy Münchenen keresztül érdemes. A két vezető a migrációs válságban talált egymásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »