Orbán: azért a víz az úr

Orbán: azért a víz az úr

A kormányfő szerint Európában felbomlott a demokrácia, és sorra elbuknak azon országok kormányai, melyek nem veszik figyelembe a nép akaratát. Petőfi óta tudjuk, hogy a víz az úr – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

1990 vagyok képviselő, 26 költségvetési vitában vettem részt, van mögöttünk tapasztalat, kitanultuk, minek mi a következménye – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, kigazdálkodható-e a béremelés.

Megtanultuk, hogy ha a gazdaság egyik srófját eltekerjük, hogyan kell a többit utána igazítani. Bátran, világosan, egyenesen kell beszélni és világos célokat kell kitűzni. Hiszek abban, hogy az adócsökkentés mindig emeli a versenyképességet, a magasabb bár pedig a munkaerő javulását eredményezi – fogalmazott a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 12 százalékos munkanélküliségről indultunk, most 5 százalék alatt vagyunk.

Európában a 19. hely körül voltunk, ma pedig az első ötben vagyunk. Az igaz, hogy nem ideális a helyzet, de valamilyen munkához mindenki hozzájuthat. Ezért ma már nem a munkahelyteremtés a cél, hanem az, hogy megérje dolgozni – jegyezte meg.

Nem érkeztünk meg, de úton vagyunk

Nem arról van szó, hogy megérkeztünk, hanem arról, hogy úton vagyunk. 1990 óta még soha nem volt ilyen kedvező a helyzet.

Ezt az eredményt nem lottón nyertük, nem a szerencse fújta be, nem a külső körülmények, hanem az itthon végzett sziszifuszi munka.

Minden magyar ember 2010-től elfogadta, többet kell tenni azért, hogy az országot kirángassák az akkori állapotából. (…) Eltaláltuk az irányt, a győztes országok közé tartozunk. Ez szokatlan élmény, amit ha nem érzünk, nem tudunk újabb helyes célokat kitűzni – érvelt Orbán Viktor.

Mindenki tud egyet előre lépni, úgy ahogy azt 2010-ben megígérték a választásokon – hangoztatta.

Brüsszel nyitott újabb frontot

Kérdésre válaszolva elmondta: hisz az egység erejében, de buta gondolatok mögé nem áll. A hatósági ár kivezetése azonban azt jelentené, hogy nincs rezsicsökkentés. A verseny szerinte nem az árak csökkenéséhez, hanem emelkedéséhez vezet.

Ha nincs árszabályozás, a nyugdíjasok, a nehéz helyzetben lévők sokkal többet fizetnek. Ezért a kormány ragaszkodik a rezsicsökkentéshez.

Elismerte, hogy ez Brüsszellel szemben egy újabb front, de – mint mondta – nem mi nyitottuk.

Nem tesszük le a fegyvert, igenis nagyobb növekedést akarunk – szögezte le a németországi legfrissebb gazdasági adatok kapcsán. Hangsúlyozta: Németország nem azonos a világgal, a keleti és a déli nyitás megkezdődött. Elkezdtük a magyar termékeket ebben az irányban is elhelyezni.

Úgy vélte: versenyképesek vagyunk gondolkodásban. Nem véletlen, hogy azokat a csatákat, amelynek gazdaságpolitikai vetületei voltak, sorozatosan megnyertük. Fekete bárányból Magyarország sikertörténetté vált. Ezt már az ellenfeleink is elismerik – mondta a miniszterelnök.

“Ez csak idő kérdése, és ez történik, csak nekünk ki kell tartani, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni” – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint a demokrácia szabályai alapján ez a “különbség” el fog tűnni, “ez vastörvény, be fog következni”. Akik az elején nem ebből a “demokratikus attitűdből” indultak ki, azok is rá fognak jönni, hogy vagy demokraták lesznek, vagy elbuknak – fogalmazott, megjegyezve, hogy ez történik ma Európában sorban, lépésről lépésre, sőt ez történt az Egyesült Államokban is.

“Ki kell tartanunk, amíg végül mi leszünk többen”, a bevándorlás ellenzői – mondta.

Az égbe dobta a kalapját

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett, az uniós kvótarendszerrel összefüggő határozatát Orbán Viktor úgy kommentálta: amikor meghallotta az Ab döntését, először fölemelte, majd feldobálta az égbe a kalapját a testület előtt,mert “óriási segítséget” kapott a brüsszeli csatához. Amikor az Alkotmánybíróság állást foglalt, miszerint alkotmánymódosítás nélkül is joga és kötelessége a kormánynak kiállni Magyarország alkotmányos identitása mellett. Nem támogathatunk olyan döntést, mely megsérti az ország szuverenitását, vagyis nem mondhatja meg más, ki éljen velünk, csak a magyar országgyűlés meg mi magunk. Szerinte jó hír mindenkinek, aki nem akarja, hogy “elfoglaljanak bennünket”. Nem lehet a népesség összetételét külső döntéssel megváltoztatni – tette egyértelművé.

Álláspontja szerint azok a kormányok, amelyek nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást, idegeneket látni maguk között, nem gondolják, hogy a jó élet mindenkinek jár erőfeszítés nélkül, azok mind el fognak bukni, ez csak idő kérdése.

“Most már zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását is, elfelejthetjük, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, hogy a Jobbik keresztbefeküdt, mert most sikerült a keresztbefekvő ellenzéket is kikerülnünk” – fogalmazott.

Az Ab világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény hatályos szövege alapján – alkotmánymódosítás nélkül is – joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett, vagyis a kabinet nem támogathat olyan brüsszeli döntést, amely megsérti Magyarország szuverenitását. “Nem mondhatja meg más rajtunk kívül, hogy ki éljen velünk együtt, csak a magyar Országgyűlés meg mi magunk” – magyarázta a határozatot.

A december közepén esedékes európai uniós csúcstalálkozón a bevándorlás ügyében várható fejleményekről azt mondta: a mérkőzés egyelőre döntetlenre áll. Az erőviszonyokat Dávid és Góliát példájával jellemezte, azzal a megjegyzéssel, hogy a visegrádi négyek jelentik Dávidot. “Az EU döntéshozatali rendszere azonban olyan, hogy a miniszterelnökök fontos kérdésekben csak egyhangú döntéseket hozhatnak, így tehát még Dávidnak is van lehetősége” – fogalmazott.

Megbomlott a demokrácia Európában

Nekünk ki kell tartani, míg helyreáll a demokrácia. Az ugyanis megbomlott.

Petőfi óta tudjuk, hogy a víz az úr. Nem a víz alkalmazkodik a hajóhoz, hanem a hajó a vízhez – emelte ki a kormányfő.

Azt is mondta: Törökországnak jó esélye van, hogy megőrizze a stabilitását. A magyar emberek érdeke az, hogy stabil kormányzás legyen. Ha ott zavar van, felbomlik a rend, akkor azt Európa súlyosan meg fogja szenvedni – prognosztizálta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »