Orbán az orosz, kínai vakcináról: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret

Orbán az orosz, kínai vakcináról: mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret

Orbán Viktor fiatalos lendülettel kezdte meg szokásos pénteki interjúját a Kossuth rádióban, ahol elégedetlenül konstatálta a csütörtöki uniós találkozót. Szerinte egy vérbeli magyarnak a csúcstalálkozó furcsa, ahogy mondja, pedig több mint egy évtizede „nyomom az ipart, részt vettem már több találkozón”.

Brüsszel francia királyi udvarokat idéző hozzáállása frusztrálja a miniszterelnököt

Mindezt arra a feltevésére alapozza a miniszterelnök, hogy a nyelvünk azonnal a lényegre tér, és a szívébe megy a problémának, ezzel szemben Brüsszelben a francia királyi udvar kultúrája élvez elsőbbséget. Ez abban mutatkozik meg, hogy az unió semmi másról nem szeret hosszasan és pozitívan beszélni, csak ami szép a rendszerben, csak ezt követően esik szó a problémákról. Mi magyarok pedig annyira nem szoktunk hozzá ehhez a „kifordult megközelítéshez”, hogy egy kicsit frusztráló számunkra.

Orbán sérelmezte továbbá, hogy képtelenség volt feltenni azt a kérdést, hogy „nem lehet, hogy valamit elrontottunk?”, hiszen az előtte példaként álló Nagy-Britannia már több millió ember oltását végrehajtotta, míg az uniós tagállamok ezt megközelíteni sem tudták. Az interjú váratlan fordulataként, azt is elárulta, hogy a kérdést csak egyetlen ország merte bátran feltenni. Ki nem találná melyik… segítünk, Lengyelország természetesen.

Ha a vakcina nem jön Orbánhoz, Orbán megy a vakcinához

A borús jövőkép elkerülésére a miniszterelnöknek terve is van: ha Brüsszelből nem jön vakcina, akkor máshonnan kell hozzájutni, hiszen ezen nem múlhatnak magyar életek. Orbán meggyőződése, hogy egyes cégek raktáraiban milliószámra állnak az oltóanyagok, csak ugye, ki más, mint Brüsszel miatt nem hozzáférhetőek, ugyanis nem adják ki rájuk az engedélyt.

Hírdetés

Az orosz és kínai vakcina beszerzése kapcsán egy hasonlattal élve azt mondta,

mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret

Orbánnak az sem tetszik, hogy egy olyan komoly országnak, mint a hazánk, kilincselnie kell a vakcináért. Ennek elkerülése érdekében tervezik a debreceni oltógyárat.

Addig nem lesz enyhítés, míg nincs elég beoltott ember

A miniszterelnök már kora reggel lelombozta, azokat az optimista lelkületű lakosokat, akik a mielőbbi korlátozások feloldásában reménykednek naiv módon, ugyanis szerinte ez addig nem történhet meg, amíg nincs átoltottság az országban. Ezt követően az oltási sorrendről is ejtett néhány szót, ami alapján az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok lakóit, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védekezés egyéb résztvevvit (beleértve az operatív törzset) követhetik majd a kormánytagok, utolsó körben pedig azok az idősek jöhetnek, akik nem rendelkeznek krónikus betegséggel.

Ha ezeken túl vagyunk, akkor „új időszámítás” jöhet és napirendre kerülhet az enyhítés kérdése.  Kitért Orbán arra is, hogy a jövőheti kormányülésen vitatják majd meg az érettségizők kérdését, akik kapcsán azon gondolkodnak, hogy visszaengednék őket az iskolákba.

A jogrend kapcsán kiemelte, hogy azt saját hatáskörben fogják két hétre meghosszabbítani, majd ezt követően a parlament elé terjesztik a kérdést. A csúcstalálkozón belebegtetett védettségi igazolványokról azonban a kormány érdemi vitát még nem folytatott, hiszen nincs elegendő védett ember, erre majd akkor fog sor kerülni, ha legalább egymillió állampolgárt sikerült beoltani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »