Orbán az egyik legerősebb európai vezető

A Politico európai kiadása szerint a brüsszeli magyar nagykövet szinte mindenről utolsóként értesül. A legerősebb európai politikusnak Angela Merkelt tartják, Orbán a hatodik.

Erőmátrix: Európa vezetőinek és nagyköveteinek rangsorolása címmel írt cikket a Politico európai kiadása – szúrta ki a 444. Ebben arról ír a Politico, hogy mely országnak milyen befolyása van az Európai Tanácsban, ahol a kormányfők és a nagykövetek képviseltetik magukat. Magyarországról tehát Orbán Viktor és Várhelyi Olivér szokott beülni ezen ülésekre.

Orbán az egyik legerősebb vezetők között van a listán, a páros befolyása a hatodik legerősebb a Politico szerint – azaz jóval erősebbnek tűnnek, mint ami az ország méretéből és tényleges erejéből indokolt lenne. Kelet-Európából egyébként Magyarország párosa a legerősebb, igaz, előtte szerepel Törökország is, amely nem is tagja az EU-nak. A legerősebb páros egyébként a német, utána az olasz, a brit és a francia következik.

Az uniós politikai erőmátrix Fotó: Politico Europe

Ezt az erőt viszont inkább Orbán személye indokolja, mivel a Politico szerint Várhelyi Olivér nagykövet szinte minden orbáni döntésről utolsóként értesül. Pedig jó lenne tudnia nagykövetként, mire készül Orbán az európai porondon. Várhelyi egyébként 2015-ben lett nagykövet, előtte Györkös Péter jelenlegi berlini nagykövet dolgozott Brüsszelben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »