Orbán: alkotmánymódosítás követi a népszavazást

Orbán: alkotmánymódosítás követi a népszavazást

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, szerinte ugyanis „az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”.

ovkvotaer44_b

A kormányfő a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján vasárnap este a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek.

„A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi” – idézte az MTI a miniszterelnököt. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Orbán Viktor nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét, mert – mint mondta – „felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét”. A kormányfő a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része. „Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson” – tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: „a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »