Orban a tüntető diákoknak: lesz iskola, de még korai megmondani, hogy milyen

Orban a tüntető diákoknak: lesz iskola, de még korai megmondani, hogy milyen

A kormány épülete előtt tüntettek hétfőn a Diákegyesület képviselői, konkrét tervet kérve az idei tanévkezdésről. Ludovic Orban kormányfő szerint ez még túl korai.
Maszkban, a kötelező távolságot tartva tüntettek hétfőn a kormány épülete előtt a Diákegyesület képviselői. Azt kifogásolták, hogy az Orban-kabinet pár héttel az iskolakezdés előtt sem képes megmondani, hogy milyen formában veszi majd kezdetét a 2020-2021-es tanév.

Alex Rădulescu, a Diákegyesület bukaresti képviselője a Digi24-nek elmondta, hogy

az oktatási minisztérium azt ígérte, hogy fogadja őket meghallgatásra, a találkozóból azonban semmi sem lett.

Úgy vélte, az órákat a korábban már „meglebegtetett” hibrid változatban kellene tartani, azzal a feltétellel, hogy minden diáknak álljon rendelkezésére az online órahallgatáshoz szükséges digitális eszköz, internet.

A tanévkezdés körüli homály a Diákegyesület mellett más diákszervezetek képviselőit is bosszantja, ezért csomagot készülnek küldeni a kormánynak kifogásaikkal.

A Konstanca megyei tanulók egy órát is küldenek, így jelezve, hogy az idő vészesen fogy.

Sabina Spătariu, az egyesület Konstanca megyei elnöke szerint a kormánynak már kellene hogy legyen egy konkrét terve, ám ugyanolyan nagy a bizonytalanság az oktatás módja körül, mint márciusban volt. Elmondta:

a diákok a központosítás megszüntetését kérik, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett megyékben visszatérhessenek a tantermekbe,

míg a járvány által inkább veszélyeztetett térségekben online módon történjen az oktatás. Úgy vélte, az a forgatókönyv sem elvetendő, hogy csak az elemisták és a végzős osztályok térjenek vissza a tanintézetekbe.

A diákok kifogásaira reagálva Ludovic Orban kormányfő kifejtette: az iskola elkezdődik, de azt még túl korai megmondani, milyen formában.

Azt a forgatókönyvet ültetik majd gyakorlatba, amit a járvány megenged, tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint erről jelenleg átfogó elemzés zajlik.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »