Orbán: a tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság politikai döntéseket hozzon

A tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett politikai döntéseket hozzon – írta Orbán Viktor Szamizdat 16. című, a miniszterelnöki honlapon pénteken megjelent írásában.

"Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!" – szögezte le a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte: az Európai Bíróság mindig is fontos része volt az Európai Unió "bonyolult gépezetének". Mostanra viszont – mint megjegyezte – a bíróság ambíciói tovább nőttek. "Kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának" – fogalmazott, hozzátéve: ez derül ki az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataiból a február 16-án várható ítéletről, melyet a testület a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban hoz majd.

Úgy értékelt: a bíróság elnökének nyilatkozatai az Európai Unió történetének fontos dokumentumai lesznek. Mint írta: az Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat.

Orbán Viktor úgy véli, a főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható. A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk. Másutt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítélet az integráció következő fázisának alapjául szolgál majd – fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a február 16-ai ítéletből meg lehet majd tudni, hogy a bíróság föderális Európát tart kívánatosnak. "Ez nem nagy meglepetés" – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve: "a bíróság, ha megakadni látta az európai integráció gépezetét, mindig a föderális berendezkedés felé lökte az EU-t: tudatosan szélesítette hatásköreit és aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit". Ezek a döntések valójában nem jogi, hanem politikai döntések, ahol a jog csak a politikai akarat végrehajtásának az eszköze – szögezte le, hozzáfűzve: "a hang lehet Jákob hangja, de a kéz Ézsau keze".

Hírdetés

Orbán Viktor azt írta, hogy ez a tapasztalat felvet egy alapvető kérdést: "mégis kik az európai integráció jövőjének valódi urai?".

A kormányfő úgy véli, a bíróság számára a minél szorosabb európai integráció célja minden más szempontot és értéket megelőz. "Ők úgy gondolják, hogy a bírók és a bíróság a politikai döntéshozók helyébe léphet. Ők úgy gondolják, hogy nemcsak alkalmazzák a jogot, de alkothatják, fejleszthetik is. Ők úgy gondolják, rákényszeríthetik a tagállamokat, hogy az integráció következő fázisába lépjenek. Ők úgy gondolják, hogy az uniós intézmények gyámsága alá helyezhetik a tagállamokat azokon a területeken, ahol az uniónak nincsenek hatáskörei. Ők úgy gondolják, hogy ennek érdekében költségvetési zsarolás is bevethető" – fejtette ki.

"Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az európai integráció jövőjének urai a tagállamok és a tagállamok polgárai" – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: "mi vagyunk közös európai értékeink forrásai és végső letéteményesei".

"Mi úgy gondoljuk, hogy egyedül a tagállamok és polgáraik dönthetnek arról, hogyan akarnak együttműködni, és milyen hatásköröket kívánnak közösen gyakorolni. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem foszthat meg bennünket alapvető jogainktól. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem teremthet a semmiből új uniós hatásköröket" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor viszont felhívta a figyelmet, hogy "ebben a küzdelemben a mi helyzetünk hátrányos". Az uniós jog nem ad olyan eszközt, amit a bíróság politikai döntéseivel és a lopakodó hatáskörbővítéssel szemben használni lehetne – tette hozzá.

"Ezért a tagállamoknak közösen kell fellépniük jogaik védelmében" – szögezte le a miniszterelnök a Szamizdat 16. című írásában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »