Orbán: A sportból jöhet a nemzeti önbecsülés

Orbán: A sportból jöhet a nemzeti önbecsülés

A sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt Orbán Viktor a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre (DVTK) új edzőközpontjának átadásán Miskolcon, a diósgyőri labdarúgóstadion szomszédságában megépült edzőközpont átadásán vasárnap.

A miniszterelnök több száz miskolci-diósgyőri, egri és salgótarjáni gyerek és fiatal, valamint szüleik és nagyszüleik előtt úgy fogalmazott: a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését, „ha összefogunk, ha van támogatás, ha elszántak vagyunk, akkor a világ bármely, nálunk nagyobb népével versenyképesek vagyunk, legyen az tudomány, kultúra vagy éppen sport.”

Önbecsülés nélkül sem az üzlet, sem a politika nem működik, amire szükségünk van, az a nemzeti önbecsülés, és ez Magyarországon a sportból jöhet, „mert mi Puskás Öcsi, Egerszegi Krisztina, Papp László, Balczó András nemzete vagyunk” – mondta Orbán Viktor, megemlítve azt is: nem lehet a sportot – amely nemzeti ügy – pártalapon művelni.

Akármelyik párthoz is tartozunk, mindannyian magyarok vagyunk, és mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyarok sikeresek legyenek – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a futball nem a pénzhez, hanem a sporthoz tartozik, a sportnak, mely a kultúra része, az a lényege, hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik – utalt a DVTK egykori, legendás játékosaira, akik közül többen jelen voltak az eseményen. Orbán Viktor rájuk tekintve azt mondta: ahol nincsenek sikeres és tiszteletben tartott, megbecsült volt játékosok, ott sosem lesznek sikeres, jelenbeli csapatok sem.

Orbán szerint nem megy aránytalanul sok közpénz sportra

Kiemelten beszélt arról a miniszterelnök, hogy egyesek időnként megtámadják a sportfejlesztéseket, mondván, aránytalanul sok jut a közpénzből sportra. Miskolc példáját hozva fel erre azt mondta: a város 2010 és 2014 között 136 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre, a kormány 31 milliárd forint adósságot vállalt át, ezen pénzek 10-13 százaléka jutott a sportra, az új, megépülő stadionnal együtt. Szerintem ez helyes arány, és semmi nem tántorít el bennünket attól a céltól, hogy a sport továbbra is stratégiai ágazat legyen – jelentette ki.

Orbán Viktor a Diósgyőrt modern európai klubnak, a labdarúgócsapatot az európai középmezőnybe tartozónak nevezte. Szerinte ez Leisztinger Tamás tulajdonosnak és társainak köszönhető elsősorban.
Mint mondta: szükség van arra, hogy ezek az emberek, akárhová is tartozzanak, akárkivel is szimpatizálnak, higgyenek a közös magyar jövőben. A kormányfő leszögezte: 2016 őszén megkezdődik az új, 15 ezer férőhelyes labdarúgó-stadion építése Diósgyőrben, ugyanakkor további fejlesztések is megvalósulnak itt, elsősorban az utánpótlás-nevelés területén. A gyerekeknek, fiataloknak azt üzente Orbán Viktor: aki nem sportol, az nagyon nehezen viszi sokra az életben. Beszédét azzal zárta: „Hajrá, Diósgyőr!”

Új korszak a DVTK életében

Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője az edzőközpont átadásán arról beszélt, hogy a DVTK életében új korszak kezdődik, a létesítmény a 21. század sportolási követelményeinek megfelelő. Mint mondta: a DVTK-nak az a stratégiai célja, hogy az észak-magyarországi régió utánpótlási rendszerét összefogja.
Az edzőközpont csaknem 900 millió forintba került, a beruházás 70 százalékát tao-forrásból, 30 százalékát pedig önerőből finanszírozta a klub. A több füves és műfüves pálya mellett megépült háromszintes épületben sporthelyiségek – gyógytorna, rehabilitáció, konditermek; gyúrószoba, szauna-kryo-jégkád terem; orvosi szoba, doppingszoba, pszichológus szoba, szertár, mosoda, cipőmosó –, öltözők, irodák, raktárak, étterem, konyha, társalgó, tárgyalóterem, s multifunkciós terem találhatók.

A szombat is a sporttal telt a miniszterelnök számára: ekkor adták át csaknem négy év munka után az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon. A miniszterelnök akkor a kormány nevében köszönetét fejezte ki a szolnoki vállalkozóknak, akik „megtették, amit megkövetelt a haza”. Az átadón ott volt a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC tulajdonosa, Nyerges Zsolt is, aki a Hír TV szerint arról beszélt: „Három évvel ezelőtt nem messze innen, a vízilabda-aréna avatásán a miniszterelnök arról beszélt, hogy a sikeres építkezéshez mindig összefogás kell. Az állam, a szakma, az üzleti világ és a helyi társadalom összefogása. Akkor ezt mondta nekünk. Azt gondolom, hogy most egy ilyen szempontból példás építkezést ünnepelhetünk együtt, és bízom abban, hogy a beruházás valamennyi résztvevője így érzi.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »