Orbán a Soros-család barátjával adta át a megszépült szabadkai zsinagógát

Orbán a Soros-család barátjával adta át a megszépült szabadkai zsinagógát

A Soros Györggyel és a milliárdos befektető fiával is jó viszonyban lévő szerb államfővel együtt adta át Orbán Viktor a felújított szabadkai zsinagógát. A magyar kormányfő szerint erkölcsi kötelesség kiállni egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények félelem nélkül élhetnek és gyakorolhatják vallásukat.

Fekete kalapban érkezett a szabadkai zsinagógába Orbán Viktor. A miniszterelnök a szerb államfővel közösen adta át a felújított zsidó szakrális épületet. A bácskai városban található a világ egyetlen szecessziós stílusban készült zsinagógája, amely a budapesti Dohány utcai után a kontinensen a második legnagyobb. Az egykor 6 ezer fős szabadkai zsidóság többségét az auschwitzi koncentrációs táborban ölték meg. Ma már csak 250-en élnek itt.

Az 1902-ben készült épület teljes felújítását Szabadka városán és az Európai Unión kívül a belgrádi kabinet is támogatta, a magyar kormány pedig több mint félmilliárd forintot fordított a munkálatok finanszírozására.

Hírdetés

Orbán Viktor beszédében kiemelte, hogy erkölcsi kötelesség kiállni egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények félelem nélkül élhetnek és gyakorolhatják vallásukat. „Mi még abban az Európában élünk, amely az Ószövetség és az Újszövetség, a zsidó és keresztény vallási örökségen nyugszik. És amíg ezen az alapon állunk, addig minden ember szabadsága saját vallásához, nyelvéhez, kultúrájához, szokásához való joga olyan természetes marad, mint a levegővétel. Tisztelt gyülekezet, ha hagyjuk, hogy ezt a talajt kihúzzák a lábunk alól, ha hagyjuk, hogy Európa kulturális altalaját kicseréljék, akkor a jövőt mások fogják írni helyettünk” – emelte ki a magyar miniszterelnök.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök megköszönte Magyarország támogatását a munkálatokhoz. „Az a politika, amelyet Orbán miniszterelnök úr a közép-európai régióban végrehajtott és hozzájárult a Szerb Köztársasággal fenntartott kapcsolat stabilizálásához, kijelenthetem, nemcsak a magyaroknak jelentett sokat, hanem Európa ennek a részében élő népeknek is. Ezért valamennyien nagyon hálásak vagyunk Orbán Viktor kormányfőnek” – fogalmazott a szerb államfő.

Vucic egyébként nemcsak a magyar miniszterelnökkel áll jó viszonyban, de többször találkozott Soros Györggyel és a milliárdos befektető fiával is. Legutóbb tavaly novemberben fogadta a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettesét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »