Orban: A PNL kérni fogja a házbizottságoktól, hogy folyamodjanak asszisztenciáért a Velencei Bizottsághoz az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jövő héten kérni fogja a parlament két házbizottságától, hogy igényeljék a Velencei Bizottság közreműködését az igazságügyi törvények és büntető törvénykönyvek végső változatának kidolgozásában – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján, Brassóban Ludovic Orban pártelnök.

A PNL vezetője közölte, az igazságügyi törvények kidolgozásával foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke, Florin Iordache nemcsak véleményt, hanem asszisztenciát is kért a Velencei Bizottságtól az igazságügyi törvények, a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyv megszövegezéséhez. A Velencei Bizottság azt a választ adta, hogy hajlandó együttműködni a román hatóságokkal, de ehhez hivatalos felkérésre van szükség parlament vagy a kormány részéről. Ezért jövő héten A PNL kérni fogja a két házbizottságot, hogy fogalmazza meg az erre irányuló hivatalos kérelmet és küldjék el azt a Velencei Bizottsághoz.

Hírdetés

Orban elmondta, a PNL igazságügyi törvényekre vonatkozó levelére válaszolva Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára azt írta, hogy az EB szakértői nem tudják kielemezni a 90-es és 92-es sürgősségi kormányrendeletet, mert nem kapták meg az ülésszak előtt azok fordítását, és nem is érkezett hozzájuk a véleményezésre vonatkozó formális kérelem a román hatóságoktól.

‘Tudorel Toader ismét hazudik, amikor azt mondja, hogy a Velencei Bizottság véleményt fog nyilvánítani, a Velencei Bizottság ugyanis feketén-fehéren megmondta, hogy nem kérték fel erre a 90-es és 92-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban’ – mondta Ludovic Orban, aki felhívást intézett minden törvényhozóhoz, hogy szavazzák meg az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »