Orbán a parlamentben: a politikai erők Európában két táborra oszlanak

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. Alkotmányos szokásaink szerint a miniszterelnök minden ülésszak kezdetén jelentést tesz a Háznak, mi történt a két ülésszak között – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy a “nemzeti kormány” 2010-ben új gazdaságpolitikát indított útjára

Mint mondta, ez a gazdaságpolitika oly mértékben különbözik a 2010 előttitől, hogy nem túlzás új gazdasági modellnek nevezni. “Ez a magyar érdekekből indul ki, indokolt magyar modellnek nevezni” – mondta, és hozzátette, hogy idén nyáron is jól teljesített a magyar gazdaság, amiért elismerését fejezte ki a gazdaság résztvevőinek. Mi munkaalapú gazdaságot építünk – fogalmazott. A kormányfő ismertette, 2010-zel összevetve a foglalkoztatottak száma mintegy 800 ezerrel nőtt. Hamarosan 4,5 milliónyi magyar fog dolgozni, ami egy álomhatár – tette hozzá.

Úgy fogunk kormányozni, hogy egyre jobban megérje dolgozni és gyermeket vállalni – hangsúlyozta a miniszterelnök. A magyar modell eredményei biztatást adnak arra nézve is is, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb és legélhetőbb országa között lesz – emelte ki Orbán Viktor. A magyar gazdaság a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt, ami kétszerese az EU-s átlagnak – jelentette a miniszterelnök, hozzátéve: ez mindenki számára jó hír, még a nyugdíjasoknak is.

A velük kötött megállapodás szerint szinte biztosra vehető, hogy az idei év végén ismét nyugdíjprémiumban részesülhetnek a nyugdíjasok – tette hozzá a miniszterelnök. A mai gazdaság jó teljesítményéhez és sikeréhez a korábban dolgozó nyugdíjasok is hozzájárultak, ezért nekik is részesülniük kell a sikerekből. A német BMW-gyár egy jelentős debreceni beruházás mellett döntött, aminek számos oka van. Orbán Viktor meggyőződésének nevezte, hogy a kiváltó ok nem más, mint a kiváló magyar munkaerő, a jó képességű magyar munkások. Büszkék lehetünk világszínvonalú munkásainkra – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban még egy ennél is nagyobb beruházás bejelentése is megtörtént. Tiszaújvárosban 390 milliárd forint értékű üzemet épít a Mol-csoport és a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG. Itt valódi gigaberuházásról van szó – emelte ki a kormányfő.

Több mint 1,5 millió gyerek kezdte meg a tanévet a köznevelésben, egymillió gyerek kap ingyen tankönyvet, ami európai szinten egyedülálló – hangsúlyozta. A felsőoktatásban 85 ezer hallgatót vettek fel, ami 2,5 ezerrel több, mint 2017-ben. 65 ezren kapnak állami ösztöndíjat. A magyar közoktatás legnagyobb fejlesztése zajlik – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Hírdetés

Beszédében kiemelte: 2018-ban 606 milliárd forinttal többet költünk oktatásra, mint az utolsó szocialista évben, 2010-ben. Több mint 500 fejlesztés zajlik országszerte. A digitális oktatást is segíti a kormány, számos eszközt osztott szét a napokban az iskolák között. A közeljövőben két terület érdemel kiemelt figyelmet – fogalmazott a kormányfő. Az egyik a népesedési kérdések, a másik pedig az európai politika. „Ha minket elfú az idők zivatarja, nem lesz az Istennek soha több magyarja” – idézte Arany Jánost a miniszterelnök. Hozzátette, a képlet egyszerű: ha nem erősítjük meg a magyar családokat, akkor előbb-utóbb elfogyunk, és velünk együtt a magyarok népe is. Mi ebbe nem akarunk beletörődni – emelte ki a miniszterelnök.

Mint fogalmazott: “nemzeti keresztény kormány vagyunk”, eddig is családközpontú politikát folytattunk. Ami eddig történt szükséges, de nem elégséges feltétele a megmaradásunknak.

Újabb és újabb kezdeményezésekre van szükség, ezért a kormány hamarosan nemzeti konzultációt indít. A nemzet jövőjének nagy kérdéséhez kapcsolódik az új nemzeti alaptanterv megalkotása is – húzta alá Orbán Viktor. 2019 májusában európai parlamenti (EP-) választások lesznek. A miniszterelnök szerint a jelenlegi európai elit ekkor távozni fog. „Épp ideje” – jelezte.

Nem tudták Európán belül tartani az Egyesült Királyságot, a migránsokat pedig nem tudták az Európai Unión (EU) kívül tartani. Mindkettő súlyos, történelmi hiba – húzta alá a miniszterelnök. Hozzátette: a jövő legfontosabb kérdése a migráció lesz.

Ennek megfelelően a politikai erők Európában két táborra oszlanak. Bevándorlást támogatókra és azt ellenzőkre. Ez ma fontosabb, mint a pártszimpátiák, így ez ma felülírja a hagyományos pártszerkezeteket – fogalmazott a kormányfő.

A képviselők a határozathozatalok ideje alatt dönthetnek a jegybank felügyelőbizottságáról, amelynek új elnöke és tagjai esküt is tesznek. Az Országgyűlés várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le parlamenti helyéről. Az ülésnap interpellációkkal és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »