Orbán a kudarccal feltámasztotta a haldokló kvótajavaslatot

Orbán a kudarccal feltámasztotta a haldokló kvótajavaslatot

MTI nyomán

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum. Vona Gábor úgy vélte, hogy egy széles társadalmi réteg jobban fél a Fidesz túlhatalmától, mint a bevándorlástól.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott.

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk, amiért a miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget és le kell mondania.

A legerősebb ellenzéki párt vezetője szerint az emberek többsége nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent, ugyanis van egy széles társadalmi réteg, ami jobban fél a kormány túlhatalmától, mint a bevándorlástól.

Elkótyavetyélt nemzeti egység

Hozzátette: az elmúlt 26 évben nem volt egy olyan kérdés, mint a migráció, amely mögött ekkora társadalmi egyetértés lett volna.

Megjegyezte azonban, hogy Brüsszelben csak az érvényességet nézik és az eredményt kíméletlenül fel fogják használni Magyarország ellen.

Szavai szerint a kormányfő lemondása az ország szempontjából lenne fontos, ugyanis Orbán Viktor nem fogja tudni sem kellő erővel, sem kellő hitelességgel megvédeni Magyarországot “a brüsszeli hadszíntéren, (…), az európai politikai súlya drámai módon összeomlott”.

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a brüsszeli betelepítési szándékokkal szemben. Megismételte, hogy ezt már fél évvel ezelőtt meg lehetett volna tenni, a kudarccal azonban Orbán “feltámasztotta a már haldokló kvótajavaslatot”, amitől Brüsszel új erőre kaphat.

A Jobbik elnöke azt is közölte, hogy nyitott minden párttal a párbeszédre, kötelességnek tartja a lehető legnagyobb egységet felmutatni Brüsszellel szemben.

Orbán többé nem menekülhet a migrációba

Vona Gábor szólt arról is, hogy lezárult az a politikai korszak, amelyben “mindent a migráció szőnyege alá lehetett söpörni”, nem kellett foglalkozni az oktatás és az egészségügy problémáival, a korrupcióval, az elvándorlással és az alacsony munkabérekkel.

Kijelentette:

“Orbán Viktor jogilag még a miniszterelnöke Magyarországnak, de politikai értelemben úgy tűnik, már nem.”

Kérdésre reagálva azt is elmondta, hogy – noha párton belül még meg kell vitatnia – azt javasolja:

bármiféle betelepítés esetén ne az Országgyűlés legyen jogosult dönteni, hanem közvetlenül a nép.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »