Orban a gyakorlatba ültetné az MCV-jelentésben javasoltakat

A megfogalmazott kritikĂĄk nagyon komoly elemzĂŠsĂŠt kĂśvetően gyakorlatba kell Ăźltetni az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi Mechanimus (MCV) keretĂŠben RomĂĄniĂĄrĂłl kĂŠszĂ­tett legfrissebb jelentĂŠs javaslatait annak ĂŠrdekĂŠben, hogy RomĂĄnia a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl Ă­”megszabaduljon az MCV-től”, fejtette ki Ludovic Orban kijelĂślt kormĂĄnyfő kedden.

“Nagyon komolyan elemezni kell a jelentĂŠsben szereplő minden kritikĂĄt, ellenvetĂŠst, kĂŠrĂŠst ĂŠs javaslatot. Ezeket Ăśssze kell vetni a Velencei BizottsĂĄg ĂĄltal kifejtett ĂĄllĂĄsponttal ĂŠs Ăźtemtervet kell kĂŠszĂ­teni a javaslatok gyakorlatba ĂźltetĂŠsĂŠre. A mi ĂĄllĂĄspontunk nagyon vilĂĄgos. A Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrt (PNL) hatĂĄrozattervezetet is kezdemĂŠnyezett, amelyben szakvĂŠlemĂŠnyt kĂŠrtĂźnk az EurĂłpai BizottsĂĄgtĂłl ĂŠs a Velencei BizottsĂĄgtĂłl a bĂźntetőtĂśrvĂŠnykĂśnyv ĂŠs bĂźntetőeljĂĄrĂĄsi tĂśrvĂŠnykĂśnyv, illetve az igazsĂĄgĂźgyi tĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄra. Figyelembe kell vennĂźnk az MCV-ben megfogalmazott ĂĄllĂĄspontokat ĂŠs gyakorlatba kell ĂźltetnĂźnk egy Ăźtemtervet, hogy ezektől a kritikĂĄktĂłl megszabaduljunk” – mondta Orban.

Hírdetés

NyomatĂŠkosĂ­totta, “fĂźggetlen, mindenki szĂĄmĂĄra egyenlő igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄst szeretne, amely tiszteletben tartanĂĄ az alapvető jogokat ĂŠs szabadsĂĄgokat, ĂŠs ne legyen kitĂŠve semmifĂŠle nyomĂĄsnak a politikai vezetősĂŠg rĂŠszĂŠről, ĂŠs amely ugyanakkor betart minden eurĂłpai szinten megfogalmazott gyakorlatot ĂŠs szabvĂĄnyt”.

Orban szerint a bĂ­rĂĄk ĂŠs ĂźgyĂŠszek bĹąntetteit kivizsgĂĄlĂł ĂźgyĂŠszsĂŠget (SIIJ) meg kell szĂźntetni.

“A PNL-nek van erre egy tĂśrvĂŠnytervezete. A kormĂĄny beiktatĂĄsa utĂĄn pĂĄrbeszĂŠdet fogunk folytatni az eurĂłpai partnerekkel, megszabunk egy Ăźtem- ĂŠs akciĂłtervet, hogy RomĂĄnia a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl megszabaduljon az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi MechanimustĂłl. Ennek megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz csak egy Ăşt vezet: ha gyakorlatba ĂźltetjĂźk az MCV-jelentĂŠsben megfogalmazott javaslatokat” – hangsĂşlyozta a PNL elnĂśke.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »