„Orbán a figyelemelterelésre játszik”

„Orbán a figyelemelterelésre játszik”

Orbán Viktornak hajt hasznot a luxemburgi külügyminiszter kijelentése egy osztrák lap kommentárja szerint. Egy német újság úgy látja, Asselborn csak mélyíti a szakadékot az uniós tagállamok között. Franciaországban a „nem eléggé francia hangzású” keresztnevek elutasítását javasolta egy újságíró. Külföldi lapszemle.

Egyedül Orbán Viktornak használ Magyarország unióból való kizárásának ötlete – írja az osztrák Die Presse. A konzervatív lap cikke szerint a magyar miniszterelnök azért akarja a magyarok tudatában összemosni a migránsokat a terroristákkal, mert nem biztos, hogy a kvótareferendumon meglesz az ötvenszázalékos részvétel. A szerző úgy véli: a szavazással Orbán valójában el akarja terelni a figyelmet az egészségügyről és az oktatásról.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild kommentátora azt emelte ki, hogy a luxemburgi külügyminiszter „verbális ámokfutása” megmutatta, mennyire mély repedéseket hagyott maga után a menekültválság. Hozzátette: lehet arról vitatkozni, hogy „populista-e Magyarország menekültpolitikája”, de a kizárásra irányuló követelés csak „mélyíti az árkokat ott, ahol tárgyalásra és meggyőzésre van szükség”.

Kislánya neve miatt bírálták a volt Sarkozy-kormány igazságügy-miniszterét – olvasható a BBC oldalán. A brit közszolgálati csatorna beszámolt arról, hogy az észak-afrikai származású Rachida Dati egy újságíró szerint a botrányosan nem franciás Zohra nevet adta lányának, akit amúgy az édesanyja után nevezett el. A kritikus szerint a nem eléggé franciás nevek miatt viselőik kevésbé lesznek franciák is. Franciaországban 1993-ban törölték el azt a napóleoni törvényt, amely korlátozta a gyermekeknek adható keresztneveket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »