Optimisták, de realisták voltak vasárnap este a kolozsvári USR-PLUS-osok

Optimisták, de realisták voltak vasárnap este a kolozsvári USR-PLUS-osok

VasĂĄrnap este meglĂĄtogattuk a kolozsvĂĄri USR-PLUS szĂśvetsĂŠg szĂŠkhelyĂŠt is. A szinte zsĂşfolĂĄsig telt teremben, a lappangĂł feszĂźltsĂŠget nĂŠmileg oldotta, hogy a kivetĂ­tett Digi24 online adĂĄsa a visszaszĂĄmlĂĄlĂĄs utolsĂł 2 mĂĄsodpercĂŠben lefagyott. Johannis nyilatkozatait tĂźrelmesen vĂŠgighallgattĂĄk, majd a tĂŠvĂŠben elhangzĂł URS-PLUS nĂŠhĂĄny mondatos nyilatkozatait meg is tapsoltĂĄk, ĂŠs kikapcsoltĂĄk az adĂĄs hangjĂĄt.

Ezt kĂśvetően a helyi kĂŠpviselők nĂŠhĂĄny mondatban ĂŠrtĂŠkeltĂŠk az első exit pollok alapjĂĄn az eredmĂŠnyt. Simona Cristea, a PLUS kolozsvĂĄri elnĂśke, Mihai Goțiu, USR-s megyei szenĂĄtor, Cătălin Sălegean az USR helyi elnĂśke, Emanuel Ungureanu, USR-s Kolozs megyei kĂŠpviselő ĂŠs Elek Levente, az USR alelnĂśke, megkĂśzelĂ­tőleg megegyeztek abban, hogy optimistĂĄk, de realistĂĄk.

A szövetség képviselői pozitívan értékelték mint a helyi, mint a megyei kampányt, álláspontjuk szerint Kolozsvár és Kolozs megye kiemelkedően jól teljesített, és szerintük ez tükröződni fog az eredményekben is. Ehhez hasonlóan Dan Barna elnökjelölt és csapatának munkájával is elégedettek.

A visszafogott nyilatkozatok utĂĄn a sajtĂł kĂŠrdĂŠsĂŠre, miszerint nem lett volna-e szerencsĂŠsebb Barna helyett az ismertebb Dacian Cioloșt indĂ­tani, elmondtĂĄk, hogy az USR-PLUS mindenhova a szerintĂźk legalkalmasabb embert helyezi, nem a legnĂŠpszerĹąbbet – akkor is ha emiatt rĂśvidtĂĄvon hĂĄtrĂĄnyuk szĂĄrmazhat belőle. Ugyanis ők kĂśvetkezetesen, lĂŠpĂŠsről-lĂŠpĂŠsre ĂŠpĂ­tkeznek, ĂŠs a szĂśvetsĂŠg politikai projektjĂŠben Barna az ĂĄllamelnĂśk, ĂŠs Cioloș a miniszterelnĂśk.

Egy mĂĄsik kĂŠrdező arra volt kĂ­vĂĄncsi, hogy mennyire volt negatĂ­v hatĂĄsa a Rise Projekt cikke ĂĄltal kivĂĄltott tĂĄmadĂĄsoknak. Emanuel Ungureanu szerint nem volt negatĂ­v hatĂĄsa, illetve szerinte az nem „tĂĄmadĂĄs” volt, hanem a sajtĂł kritikĂĄja – ami szerinte a sajtĂł feladata, a kĂŠrdĂŠs csak az, hogy Dan Barna mennyire tudott jĂłl vĂĄlaszolni a vĂĄdakra: ĂŠs szerintĂźk jĂłl.

Hírdetés

Egy újságíró szerint az, hogy éles verseny alakult ki a PSD-vel, arra enged következtetni, hogy az USR-PLUS kampányból valami hiányzott. A jelenlévő képviselők szerint nem hiányzott semmi, inkább arról van szó, hogy Dan Barna csak 3 éve lépett a politikai nyilvánosság elé, és nem veheti fel a versenyt a bejáratott, közismert politikusokkal. Ugyanakkor szerintük nagyon jó eredmény, ha egy ilyen fiatal pártszövetség eredménye csak néhány százalékban tér el a népszerű jelöltek eredményétől.

A szövetség kolozsvári központja szerint korai lenne leírni Dan Barnát, szerintük még játékban van. Ám arra a kérésre, hogy mégis, amennyiben a második fordulóba Johannis és Viorică Dăncilă kerül, az USR-PLUS kit fog támogatni, elmondták, hogy nem nekik vannak szavazataik, hanem az embereknek. Direktebb rákérdezésre azt mondták, hogy ők semmiképpen sem fognak a PSD jelöltjére szavazni, de az emberek megszólítása már Johannis dolga, aki szerintük arrogánsan és közönyösen viselkedett a kampányban.

A Transindex kérdésére, hogyha már magyar nyelvű kommunikációjuk is van, illetve ha már meghívták a Momentum elnökét, lesz-e kidolgozott kisebbségi programja is az USR-nek, a következő választ kaptuk Elek Leventétől:

Az USR-PLUS mindig figyelmes volt a kisebbségi problémákra, akkor is, ha ez nem volt annyira látható a médiában. Ezért is hívtuk meg a Momentum elnökét, akivel együttműködünk, együtt dolgozunk, aki már ezelőtt is járt Kolozsváron, illetve én is jártam Budapesten, ezért nem egy meglepetés ez a kollaboráció.

Azt szeretnĂŠm kihangsĂşlyozni, hogy az USR-PLUS semmilyen formĂĄban nem lesz magyarellenes, ez biztos. MĂĄr csak az a tĂŠny, hogy ĂŠn ĂŠs mĂĄsok is az USR-PLUS-ban vagyunk aktĂ­vak, az egy jel, hogy itt lehet mĹąkĂśdni normĂĄlisan.

Az USR-PLUS rendesen, felelősen fogja kezelni a magyarok problĂŠmĂĄit. Csak nem vagyunk abban a hangulatban – mint az RMDSZ –, hogy csak erről beszĂŠljĂźnk, hiszen szĂĄmtalan problĂŠma van, ami orszĂĄgszintĹą ĂŠs amire vĂĄlaszt kell adnunk. De az, hogy az alapszabĂĄlyunk magyarra is le van fordĂ­tva, illetve, hogy van USR KolozsvĂĄr magyar csoport is, kis de hatĂĄrozott jelzĂŠsek, hogy figyelĂźnk a magyarsĂĄgra is. Biztosan lesz a programunkban is erre vonatkozĂł fontos rĂŠszlet” – mondta az USR alelnĂśke.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »