Optimisták a német gazdaság idei kilátásai

Optimisták a német gazdaság idei kilátásai

Januárban a várakozások feletti mértékben többhavi csúcsra emelkedett a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet euróövezeti és németországi gazdasági hangulatindexe.

A németországi gazdasági hangulatindex januárban nyolchavi csúcsra, 20,4 pontra emelkedett az előző havi 17,4 pontról, szemben a 17,8 pontos piaci várakozással. A mutató a januári számottevő javulással sem érte el 23,7 pontos hosszú távú átlagát.

A ZEW januári felmérésébe bevont gazdasági szereplők körében az aktuális üzleti környezet megítélése is javult, a mutató rekordszintre, 95,2 pontra nőtt az előző havi 89,3 pontról. Elemzők 89,8 pontot vártak januárra.

Hírdetés

Az euróövezet konjunkturális kilátásait számszerűsítő index januárban hathavi csúcsra, 31,8 pontra emelkedett a decemberi 29,0 pontról. Elemzők 29,7 pontot vártak.

Az euróövezet aktuális kondícióinak megítélésére szolgáló index a decemberihez képest 5,7 ponttal 56,4 pontra emelkedett januárban.

„A felmérés eredményei alapján bizakodással tekinthetünk Németország 2018-as első fél éve elé” – kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach, a ZEW elnöke. Kifejtette:


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »