Optimista a baloldal, pedig Gyurcsány Ferencék látványosan nem közösködnek

Optimista a baloldal, pedig Gyurcsány Ferencék látványosan nem közösködnek

Még a karácsony szellemében sem sikerült együtt megjelenniük az ünnepek előtti utolsó nyilvános rendezvényen a szavakban mindig együttműködést és kormányváltást hirdető baloldali pártoknak. Az ellenzék vezető posztjára készülő Karácsony Gergely, a mögötte felsorakozó szocialisták, illetve a Fodor Gábor nevével fémjelzett liberálisok a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban álltak ki a kormányváltás szükségessége mellett, a Demokratikus Koalíció (DK) azonban hiányzott. Gyurcsány Ferenc inkább a Blaha Lujza téri ételosztást választotta.

A helyzet ugyanis most úgy fest, hogy mindössze csak a 106 egyéni választókerületben sikerült megegyeznie az MSZP-nek és a DK-nak, vagyis az már eldőlt, hogy ott nem indulnak egymás ellen. Semmi másban nincs egyezség. Karácsony Gergely és a szocialisták közös listát is szeretnének, Gyurcsány Ferencék viszont kitartanak amellett, hogy önálló listával vágnak neki a választásoknak. Az MSZP és Karácsony Gergely azt is szeretné, ha közös miniszterelnök-jelölt lenne, a DK viszont csak akkor hajlandó egy ilyen konstrukciót támogatni, ha a kormányfő-jelölt – vagyis Karácsony Gergely – nem szerepel egyetlen párt listáján sem. Ezt viszont az érintett nem fogadja el.

http://mno.hu/

A Vörösmarty téren Karácsony Gergely ma mindenesetre azt hangsúlyozta, az utolsó percig kitartanak amellett, hogy közös ellenzéki ajánlattal fussanak neki a választásoknak, az utolsó perc várhatóan február közepe, amikor hivatalosan is be kell majd jelenteni a listákat és jelölteket. A DK határozott elutasítása ellenére mégis optimista. „Meg fogunk tudni állapodni” – mondta, de az már nem derült ki, mire alapozza azt, hogy a DK változtatna jelenlegi álláspontján. Közvetlenül utána Molnár Gyula, az MSZP elnöke is arról beszélt, hogy nyitott a politikai közösségük.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A választástechnikai részletek mellett nem maradtak el a kampánymondatok sem. Kunhalmi Ágnes, aki a szocialisták választási programjának „arca”, arról beszélt, hogy jövő tavasszal nemcsak a zsarnokokat lehet elküldeni az ország éléről, hanem a magyar emberek megüzenhetik Európának, hogy a magyar békeszerető nemzet és nem egy gyűlölködő nép. Karácsony Gergely – saját nevével viccelődve – nem ígérte, hogy ha miniszterelnök válik belőle, minden nap karácsony lesz, de azt megígérte, hogy olyan országot építenek, ahol a politika feladata nem a harc, hanem a békés építkezés lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »