Operatív törzs: nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja

“108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházparancsnokot a miniszterelnök”

– kezdte szokásos napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs képviseletében Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, hozzátéve, hogy életek múlhatnak majd azon, hogy a következő időszakban azok az adatok, amik a kórházaktól származnak, pontosak legyenek, ezáltal pedig szervezni lehessen a rendelkezésre álló eszközöket. 

Leszögezte: orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket a kórházparancsnokok. Másrészt kötelező együttműködniük a kórházak igazgatóival. 

Két dologban kell az intézmények igazgatóinak számot adnia a kórházparancsnokoknak: 

 • a vagyonbiztonsági kérdésekben,
 • és a járványügyi szabályok betartásában.
 • Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, azonban az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma, így nem beszélhetünk gócpontról. 

  Emlékeztetett, hogy jelenleg 447 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, amelyből 34-en gyógyultan távoztak, ugyanakkor 15-en életüket vesztették. A mai napon elhunyt két személy 90 év feletti, krónikus betegséggel küzdő személy volt. 

  Müller Cecília szerint a pénteken elrendelt kijárási korlátozások segítik a járvány terjedésének megakadályozását. A tesztekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon sokféle kering szerte a világban, ráadásul ezek többsége bevizsgálatlan, hiszen a járvány olyan helyzetbe hozta a gyártókat, hogy valamivel próbálják megközelíteni  a fertőzősek igazolását.

  Hírdetés

  “Nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja”

  – emelte ki, hozzátéve, hogy a tesztelés csupán információt nyújt, de a járvány terjedésében nem játszik olyan mértékben szerepet, hogy egy gyorsteszt ezt elősegítse.

  Müller Cecília újságírói kérdésre úgy felelt, hogy a mentő azokban az esetekben megy gyorstesztet végezni, ha a háziorvos úgy dönt, hogy a tünetek alapján felmerül a fertőzés gyanúja.

  Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ennek keretein belül az Európai Unió egy helyen halmoz fel a védelemhez szükséges eszközökből, ezáltal pedig Magyarország igényt nyújthat be ezekre. 

  A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy a korlátozást megszegőkkel szemben:

 • 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 
 • 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellet tenniük,
 • 9037 esetben került sor idáig hatósági házi karantén elrendelésére,
 • ebben az esetben pedig 57 ezer esetben hajtottak végre rendőri intézkedéseket.
 •  


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »