Operatív törzs: hosszú idő után először csökkent az aktív fertőzöttek száma

Operatív törzs: hosszú idő után először csökkent az aktív fertőzöttek száma

Külföldről történt hazatérés esetén

hatósági házi karantén alól a hatályos jogszabályok szerint csak két negatív PCR-teszt mentesít

– hangsúlyozta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, a testület ügyeleti központjának helyettes vezetője. Mint mondta, ezek közül a másodikat már a beutazás után kell megszerezni.

Kiss aláhúzta,

a védettségi igazolvány megléte a jelenlegi szabályok szerint önmagában még nem jogosít a karantén alóli mentesülésre.

Az intézkedéseket ismertetve közölte, az elmúlt nap 437 személy szegte meg a közterületi, 7 fő a tömegközlekedésre vonatkozó, 9-en pedig a kereskedelmi üzletekre, bevásárlóközpontokra előírt maszkviselési előírásokat. Egy ibrányi vendéglátóhelyet pedig hat hónapra bezártak, mert ott alkohollal szolgálták ki a teraszon levő vendégeket.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője azt emelte ki,

Hírdetés

hosszú idő után csökken az aktív fertőzötteknek is a száma,

ami jelenleg 272 066 fő.

Az elmúlt hét járványügyi adatainak részleteiről azt mondta, a járvány kezdete óta a regisztrált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 éves, 17 százaléka az 50-59 éves, míg 16 százaléka a 30-39 éves korosztályból került ki. Az új esetek közel 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát Pest megyében azonosították, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Bács-Kiskun megyéből az újonnan azonosított fertőzöttek 6 százaléka került ki, míg a legkevesebbet (2 százalék) Zala megyében regisztrálták.

Az előző héthez képest az új esetek száma 27 százalékkal csökkent

– hangsúlyozta Galgóczi Ágnes. A legnagyobb a csökkenés Komárom-Esztergom megyében (45 százalék), Budapesten (37 százalék), Tolna megyében (36 százalék) és Pest megyében (35 százalék).

Kérdésre válaszolva az NNK osztályvezetője megerősítette, bármelyik védőoltásnál előfordulhat, hogy az oltás ellenére megbetegszik valaki, azonban

a védőoltás töredékére csökkenti a súlyos betegségnek a lehetőségét.

Kiemelte, a védőoltás megszerzése után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, higiéniés előírásokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »