Operatív törzs: azonnal beszáll a Mol fertőtlenítőszer-gyártásba

Operatív törzs: azonnal beszáll a Mol fertőtlenítőszer-gyártásba

Immár Magyarországon is kétszámjegyű a halottak száma, és 200 fölötti koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az operatív friss, szerdai bejelentései. Élőben az InfoRádióban, folyamatosan frissülő, szöveges tudósítás itt, az Infostarton. Tartsanak velünk!

Ugrászerűen, kétszámjegyűre emelkedett az új koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma, 226 regisztrált fertőzött van itthon, és még mindig csak 21-en gyógyultak ki a korábban ismeretlen betegségből, így az operatív törzsnek szerdán is volt miről nyilatkoznia online sajtótájékoztatóján.

A Mol illetékese a tájékoztató elején bejelentette, beszállt a fertőtlenítőszer-gyártásban, két héten belül a teljes lakosság mindenütt hozzáférhet majd az új termékekhez.

A következő három hét elegendő lesz arra, hogy hónapokig ellássák fertőtlenítővel a teljes országot.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese azt mondta el, a fertőtlenítőszert természetesen bevizsgálják, közös cél az emberek egészségének megőrzése. A járvánnyal kapcsolatos eszközbeszerzésben

két út áll a kormány előtt, az egyik a beszerzés, a másik a gyártás felgyorsítása.

Az eszközgyártásban a kormány koordináló szerepet tölt be, a gyártók tevékenységét összehangolják.

Ruszin Romulusz dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta, már 80 fölötti azon cégek száma, ahol katonák teljesítenek szolgálatot és az irányítást is részben átvették, de itt nem arra kell gondolni, hogy “fegyveresek állnak a pénztáraknál”.

Hírdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette a friss fertőzöttszámot, a tizedik halottról pedig elmondta: brit állampolgár, krónikus alapbetegségei neki is voltak.

Intelmek az idősotthonok lakóihoz

Az idősekhez újfent szólt, méghozzá azért, mert számosan közülük nem otthon tartózkodnak, hanem idősotthonokban vannak.

“Az ő védelmük is rendkívül fontos számunkra. Korábban számos intézkedést meghoztunk, elrendeltünk látogatási tilalmat annak érdekében, hogy ne hurcolják be a betegséget” – mondta.

Az otthonokban különösen is meg kell tartani a lakóknak egymástól, ne történjenek csoportosulások, be kell tartaniuk a másfél métert. “A szabad levegőre minden további nélkül ki kell menni” – tette hozzá, újra megerősítve a szobák szellőztetésének szükségességét.

Az intézményekben felvételi zárlat is van,

mivel a vírus az egész ország területén jelen van, “nem kívánatos az, hogy egy ismeretlen egészségi állapotú egyén bemenjen ezekbe a közösségekbe”, indokolt.

A zártságot otthoni mozgással szerinte fel lehet oldani, emellett egészségesen kell táplálkozni, ami természetesen a fenntartó dolga. “Nagyon ajánlatos, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot a lakók a szeretteikkel, esetleg Skype-on vagy hasonló úton-módon. Fenn kell tartani a mentális egészséget is, például rejtvényfejtéssel, engedjük el a fantáziát. Számos gyönyörű kézimunkát láttam.”

Megköszönte mindazoknak, akik tűrik ezt az állapotot, illetve az ápolóknak is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »