Önvédelem

Ez hamar jött, még friss a seb. Gyanítom, a legfrissebb éppen Imre Gézának. Neki talán sohasem gyógyul be, de sokan nem tudják kiverni a fejükből. Még mindig elő-előjön beszélgetések közben az a 14-10-ről elveszített döntő kedd estéről, amikor nem hittünk a szemünknek, amikor már készült kirobbanni az ünneplés, hogy aztán az értetlenkedés, a mérhetetlen csalódás nyomakodhasson a helyére.

Most a sorsolás úgy hozta, hogy a párbajtőrcsapat Koreával kezdett, természetesen ott volt Pak Szangjong, Imre Géza legyőzője is. Azaz csábító ezt visszavágóként emlegetni, ahogyan olvasom, egyesek nem is tudtak ellenállni ennek a kísértésnek, pedig kellett volna, hiszen az egésznek kétes az értéke: ha Géza megnyeri kettőjük párharcát, de a csapat veszít, akkor ez semmit sem ér, ha a koreai nyer, ám a magyar együttes megy tovább, akkor pedig senki sem bánja, azaz kár felfújni, nincs semmi jelentősége. Persze kellenek a hangzatos címek, a nagyot durranó blikkfangok, de ezeknek nincs közük sem a sporthoz, sem a valósághoz.

Az internet áldás és átok is egyben, nem véletlen, hogy például a labdarúgó-Európa-bajnokságon néhány csapat vezetői határozottan kérték a játékosokat, ne nagyon böngésszenek. Irdatlan nagy marhaságok is eljuthatnak hozzájuk, és hiába mondják, nem törődnek vele, a szavak, a mondatok befészkelődhetnek a tudatalattiba is, és roppant alattomos munkát végezhetnek. Vissza Rióba. Ha olvasta, mire gondolhat Imre Géza azzal a merengéssel kapcsolatban, hogy az elveszített döntő után képes lesz-e vajon teljes szívvel küzdeni a csapatért… Ám szélesíthetjük is a kört. Médiamunkástól származik az a fanyalgás, hogy Cseh Lászlónak megint csak egy ezüstre futotta, azt is harmadmagával érte el. Volt ez az ember valaha második legjobb a világon bármiben is? Hosszú Katinkának a neve hallatán is viharos tapsba kezdett az uszoda közönsége, ám magyar emberek egy része a közösségi médiában azon fanyalog, már egy 200 hátat sem képes megnyerni, ezt pedig biztosan csak azért bánja, mert az ezüstért kevesebbet fizetnek, mint az aranyért.

Erre a mocskolódásra kár lenne egyetlen szót is elvesztegetni, ám itt Rióban több sportoló is célzott rá, látják, olvassák, élvezik a szeretetet, de… Pedig nyilván nem érdemlik meg ezt a de-t, sőt! Arra az alázatra szolgáltak rá, amellyel ők is végzik a dolgukat, és amely nélkül nem lehetnének bajnokok, érmesek vagy éppen helyezettek. Woody Allen bonmot-ja szerint a leghatásosabb fogamzásgátlás az orális: amikor a pasi közeledik, a nő nyissa ki a száját, mondja azt, hogy nem, és biztosan nem esik teherbe. A szellemi környezetszennyezés ellen pedig úgy lehet nyerni, ha tudomást sem veszünk róla. Önvédelemből. Még akkor sem, ha a mai világban ez nagyon nehéz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »