Onufrij ukrán metropolita az ostromlott Leningrádra hivatkozott Putyinhoz írt levelében

Onufrij ukrán metropolita az ostromlott Leningrádra hivatkozott Putyinhoz írt levelében

Onufrij metropolita, a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház prímása május 8-án, a náci Németország feletti győzelem ünnepe előtti napon felhívással fordult Vlagyimir Putyinhoz, az Orosz Föderáció elnökéhez a Mariupol városa körül kialakult helyzettel kapcsolatban.

V. V. Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének

Elnök Úr!

Húsvét ezen napjaiban, amikor az élet halál feletti diadalának ünnepe kiegészül a nácizmus felett aratott győzelem napjával, a Mariupol városa körül kialakult helyzet kapcsán írok Önnek.

Az a nehéz helyzet, amelybe Mariupol lakói és védői kerültek, arra késztet, hogy kéréssel forduljak Önhöz, mint olyan személyhez, akinek családja túlélte Leningrád ostromát, és akinek bátyja, Viktor 1942-ben elesett. Az Ön rokonai tökéletesen átérezték, hogy milyen a „nagy földtől” elszigetelten élni, szüntelen bombázások alatt, élelem, víz és gyógyszer nélkül, amikor a szupererős fegyverek becsapódása, az éhezés vagy az orvosi ellátás hiánya miatt bármikor beköszönthet a halál. Ezt Ön fel szokta idézni, amikor a Nagy Honvédő Háborúról beszél, s amikor felkeresi a Piszkarjovszkoje temetőt, az ostromlott Leningrád lakóinak és védőinek tömeges temetkezési helyét.

Hírdetés

Mariupol lakói és védői ma ugyanebben a helyzetben vannak. Lelkipásztori kötelességem Önt arra kérni, hogy mindenkinek, aki erre vágyik, adjon lehetőséget Mariupol városa elhagyására – civileknek és katonáknak egyaránt. A különböző háborúk során a szembenálló felek mindig megtalálták a humánus magatartás megnyilvánulásának módját. Tudjuk, hogy az Orosz Föderáció többször is közvetítőként lépett fel Szíriában a körülzárt harcosok evakuálása érdekében. Ezzel kapcsolatban reméljük, hogy keresztény módon egyetért a mariupoli ukrán helyőrség katonáinak kivonásával, és lehetőséget ad a bekerített civileknek, rendőröknek, határőröknek és katonáknak, hogy belépjenek akár az Ukrajna által ellenőrzött területre, akár egy harmadik ország területére. Sok ország megtiszteltetésnek fogja tartani, ha közvetítőként részt vehet ebben a műveletben. A feltámadt Krisztus nevében arra kérem Önt, hogy válassza bármelyiket.

Ebben bízva,

+ Onufrij
Kijev és egész Ukrajna metropolitája
az Ukrán Ortodox Egyház prímása

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: Ukrán Ortodox Egyház

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »