Öntsünk hazai bort a poharunkba!

A mértékkel fogyasztott bor – tudjuk régóta – az egészségünkre válik és a jó minőségű, pár deci nedűt még az orvosok sem tiltják. A magunk megtermelte szőlőből előállított borról biztosan tudjuk honnan származik, mit várhatunk el tőle.

Évtizedek óta azonban elárasztotta üzleteinket a külföldről behozott, olykor kétes minőségű ital és sokszor még a szlovák bizonylattal, címkével ellátott borról sem biztos, hogy hazai földön termelt szőlőből való. A szlovákiai szőlészeket és borászokat ez, de még számos egyéb gond is aggasztja. Ma már nyíltan beszélnek arról, hogy Szlovákiában pár éven belül megszűnhet a szőlőtermelés, vége, befellegzett az ősrégi, hagyományos borászatnak.

A hazai borászokat ugyanis fokozatosan tönkreteszi a mind több felesleges adminisztrációs feladat, a szomszédos, de más európai országokból vagy még távolabbról behozott borok, amelyek a hazájukban érvényes magas állami támogatásoknak köszönhetően nálunk rendkívül olcsó áron kerülnek az üzletekbe.

Mindezek következményei már most érzékelhetők. Csökken a szőlészetekben alkalmazottak száma, apad az ágazatból befolyt adó összege, elhanyagoltak, megműveletlenek a szőlők, amelyeket ha újra kezdenének megdolgozni, rendbe hozni, akkor is nyolc-tíz évbe kerülne, míg újra termőre fordulnának.

Štefan Ailer borász-szakember szerint a borászok jelenleg még azt az összeget sem tudják kigazdálkodni, amely a szőlőültetvények védelmét, permetezését, újabb ültetvények beszerzésének költségeit fedeznék számukra.

Hírdetés

Míg Szlovákiában 1989-ben 38 000 hektár szőlőültetvény volt, napjainkban ez 18 000 hektár, azonban csupán mintegy fele területről szüretelik le a termést a borászat céljaira. Ebből a mennyiségből körülbelül 30 millió liter bor készíthető.

A fogyasztók persze nem sejtik, hogy a valójában szlovák címkével árusított bornak a szlovákiai szőlőhöz semmi köze. Az olyan szőlőből vagy ciszternákban behozott borból kerül az üvegekbe, amelyet a legtöbbször Olaszországból, Spanyolországból, Moldáviából esetleg még távolabbról szállítanak hozzánk.

A helyzet fokozódik és az átláthatatlan dotációk, amelyek során olyan szőlészetek jutnak állami hozzájárulásokhoz, ahol nincs is termelés, csak súlyosbítják a gondokat.

A szomszédos Csehországban ugyancsak hasonló problémákkal küzdöttek, de szigorú ellenőrzésekkel, példaértékű büntetésekkel valamint új törvények elfogadásával, amelyek értelmében a forgalmazó a külföldről behozott bort 28 napig köteles a vámudvarban tartani, megoldották a helyzetet.

Hasonló megoldásokat javasolnak a szlovák bor védelmében nálunk is olyan borászati szakemberek, akik felelősen viszonyulnak az ágazat jövőjéhez. Az ágazatban érdekelt negyven társaság részvételével létrehozták a Szlovák szőlészeti és borászati céget. Számukra ugyanis a borászat egyrészt megélhetés kérdése, de ugyanakkor elődeink örökségének, a hazai jó hírű borászat és szőlészet hagyományainak továbbéltetése is. A cég elsődleges célja olyan új törvények elfogadása és bevezetése, amelyek mindenkire érvényesek lennének, hatásos ellenőrzést követelnek, amellyel a jövőben elejét vennék a fogyasztók, a vásárlók félrevezetésének, az állami ellenőrzési szám helyett megbízható ellenőrzési adatok, így a bor eredetének feltüntetését javasolják a palackokon.

Elfogadtak egy nyilatkozatot is, amelyet az illetékes minisztérium elé kívánnak terjeszteni és további fórumokon is ráirányítani a figyelmet erre a problémakörre.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »