Ónodi-Szűcs: A várólista nem szégyenfal

Ónodi-Szűcs: A várólista nem szégyenfal

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára mutogat az egészségügyi államtitkár az endometriózisos betegek várólistája ügyében. Kedden, egy szakmai konferencia után Ónodi-Szűcs Zoltán a Hír TV-nek azt mondta, a várólistákat az intézmények kezelik, az egészségbiztosító csak a lista beérkezése után tud intézkedni a várakozók számának csökkentése érdekében.

Hírdetés

Közben az állami egészségbiztosító kedd esti közleményében azt ígéri: rövidülnek a várólisták és minden szükséges többletforrást biztosítanak azért, hogy a jelenleg regisztrált betegeket a lehető legrövidebb időn belül ellássák. Decemberben derült ki, hogy a Semmelweis Egyetem I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikáján éveket kell műtétre várnia egy endometriózisban szenvedő nőnek.

– A várólista nem szégyenfal, egy eszköz azért, hogy legyen transzparencia, ne lehessen a beteget mozgatni előre-hátra a várólistán belül. A beteget védi, és arra is alkalmas, hogy ha a várólistának látszik a hossza, akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elrendelni tudja a plusz finanszírozást és a plusz eszközt az intézmény számára. Az intézmény ezzel nem élt – fejtette ki az államtitkár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »