Online kaszinók: a bíróság szerint is jogellenes volt a külföldiek korlátozása

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet: a céget képviselő bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda közleményben azt írta, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai jogerős ítélete értelmében Magyarország megsértette az online szerencsejáték szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, illetve a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta. A döntés több száz per kimenetelére hatással lehet – fűzték hozzá.

A bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát, és sérült az átláthatóság követelménye is.

„A bíróság tegnapi döntésének alapvető fontosságot tulajdonítunk, mert az nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását. Bízunk abban is, az ítéletre a magyar bíróság előtt jelenleg folyamatban levő több száz perben eredményesen lehet majd támaszkodni. Az online szerencsejáték területén az uniós jog szigorú követelményeket támaszt a nemzeti szabályozást illetően. Az egyes tagállamok által alkotott szabályozásnak azonban minden körülmények között transzparensnek, arányosnak és diszkriminációmentesnek kell lennie. A megfelelő, uniós joggal összhangban álló magyar szabályozás kialakítása mindannyiunk közös érdeke” – fogalmazott Jádi Németh Andrea, az ügyvédi iroda ügyvezető partnere.

Hírdetés

http://mno.hu/

Mint megírtuk, a szerencsejáték-piacot az elmúlt években úgy alakította át az állam, hogy gyakorlatilag most csak saját magát kellene ellenőriznie. A Szerencsejáték Zrt. állami tulajdonban van, és volt fideszes képviselő a vezérigazgatója, a lóversenyt szintén állami cég szervezi, nyerőgépek pedig csak az állam által kiadott koncessziók alapján működő kaszinókban üzemelhetnek. Az öt budapesti kaszinó Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz tartozik, a győri és a vélhetően november közepén nyitó pécsi kaszinó pedig Kruppa Zsolthoz. Utóbbi üzletember sok szállal kötődik Seszták Miklós miniszterhez, például kisvárdai cégeiknek azonos a telephelyük, feleségeik pedig több cégben is társtulajdonosok.

http://mno.hu/

Korábban beszámoltunk arról, hogy az online szerencsejáték hazai szabályozása az Európai Unió Bírósága szerint jogellenes, mert kizárja a piacról a külföldi szereplőket. A bíróság még 2014-ben állapította meg, hogy a máltai bejegyzésű, többek között távszerencsejáték-szervezéssel is foglalkozó Unibet International nevű társaság magyar nyelvű internetes oldalakon szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújt, noha nem rendelkezik a tevékenység gyakorlásához szükséges magyarországi engedéllyel. A kormány kitiltotta a céget, vele együtt az összes külföldi szerencsejáték-, póker- és sportfogadási oldalt. Ehhez jön még hozzá, hogy csak az szervezhet Magyarországon szerencsejátékot, akinek van saját kaszinója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »