Önkormányzatok átláthatósági rangsora: Magyarlakta város a dobogósok között

Önkormányzatok átláthatósági rangsora: Magyarlakta város a dobogósok között

Megérkezett a Transparency International Slovakia legfrissebb átláthatósági listája, amelyben az ország 100 legnagyobb városát rangsorolták. Összesítésben jelentős javulást mutatnak a települések, de a százból tizennégyen még így is sokat rontottak. Persze vannak városok, amelyek rendkívül jó tanulónak bizonyultak.

A két évente készülő rangsorból több magyarlakta város is kitűnik teljesítményével. A TIS szerint a két évvel ezelőttihez képest összesítésben 6 százalékkal javult a 100 legnagyobb város önkormányzatainak átláthatósága. Persze, még így is temérdek hely van a javításra: az országos átlag 57 százalék, ami az eddigi legnagyobb érték. Összehasonlításképp, 2010-ben még csak 39 százalék volt.

Szlovákiai viszonylatban a legátláthatóbb önkormányzat Varannóban működik, 87 százalékos eredményével országos első lett. A második helyet 86 százalékkal Pozsony-Újváros foglalhatta el. A dobogó harmadik helyén egy felvidéki magyar járásközpont, Rozsnyó végzett 79 százalékos eredménnyel.

Van hol javítani

A városok zöme javított, ha helyezésben nem is lépett feljebb, a százalékos értékelésben pozitív változást tudott elérni. Mindössze 14 város rontott mutatóin. A legtöbbet Selmecbánya rontott, az 50. helyről a 64-re csúszott vissza. A legtöbbet Kassa-Tóváros javított, a 70. helyről dolgozta fel magát a 27-re.

A felmérésben a közbeszerzéseket, egyedi támogatásokat, információ rendelkezésre bocsátásokat és más mutatókat értékeltek. Jelentős előrelépés történt a képviselői ülésekről készített videó és hangfelvételek kapcsán, amelyeket a 100 önkormányzatból 65 már közzétesz. Nyolc évvel ezelőtt számuk mindössze 10 volt.

A Focus ügynökség szeptemberi felmérése szerint – amit a TIS megrendelésére készítettek – a lakók többsége nagyobb ellenőrzést foganatosítana az önkormányzatok felett, főleg a munkahelyek betöltése kapcsán. Sokan vélik úgy, hogy ha a városi munkahelyekről van szó, korrupció és klientelizmus uralkodik az önkormányzatoknál. A TIS mostani rangsora ezt alátámasztja, vagy legalábbis hangsúlyosan utal rá: az önkormányzatok mindössze harmada tölti be az általa fenntartott álláshelyeket nyílt pályázat útján, sőt, csak 16 százalékuk teszi nyilvánosan elérhetővé a kiválasztási eljárás jegyzőkönyveit.

Hírdetés

A TIS igazgatója, Gabriel Šípoš elmondása szerint

Mint mondta, a Focus felmérés is igazolta, hogy a polgárok két harmada szerint a polgármesterek a települések fejlesztésénél bizonyos mértékben saját személyes érdekeiket is érvényesítik.

tette fel a kérdést Šípoš.

Átlagon alul teljesítenek a magyarlakta városok

Ami a magyarlakta vidékek városait illeti, az országos viszonylatban is dobogós helyet kivívó Rozsnyó szerepel az első helyen. A száz város átlagánál jobban szerepelt Fülek, Érsekújvár (amely az elmúlt négy évben 65 helyet javított), Léva, Dunaszerdahely és Szepsi. A 19 magyar város közül 13 az átlagnál rosszabbul szerepelt, a sor végén Nagykapos, Rimaszombat és Somorja kullog. A magyarlakta települések közül 9 rontott, 8 javított, kettő pedig tartotta két évvel ezelőtti helyezését.

Az egyes szempontok más-más súllyal estek latba, ezért előfordulhat, hogy azonos százalékos eredmény mellett több hely különbség is van két település között.

További információ és interaktív térkép ide kattintva érhető el.

Körkép.sk

Nyitókép: roznava24.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »