Önkormányzati választás: újabb fontos határidők járnak le

Önkormányzati választás: újabb fontos határidők járnak le

Kedden 16 óra után már nem lehet kompenzációs listákat és megyei listákat bejelenteni az október 13-ai önkormányzati választásokra.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – juthatnak a jelöltek mandátumhoz. A kompenzációs lista állításához nem kell ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott – mandátumot nem eredményező – töredékszavazatok arányában, vagyis

a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak.

A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választópolgárokat) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

A listákat legkésőbb ma 16 óráig kell bejelenteni.

Hírdetés

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet határozza meg, a sorrendet a bejelentés után már nem lehet módosítani.

A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az onnan megszerezhető mandátumok száma. Ha egy jelölt kiesik, helyére a listán soron következő jelölt lép. A bejelentett listára azonban új jelölt nem jelenthető be.

A kompenzációs lista állításánál a jelölőszervezetnek a lista nyilvántartásba vételéig bejelentett, tehát nem a nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltjeinek számát kell figyelembe venni, de nem lehet figyelembe venni azt a jelöltet, akinek a nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság elutasította.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adatai szerint már mintegy 300 települési kompenzációs listát, és több mint 50 megyei listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Öt évvel ezelőtt 768 települési kompenzációs listát és 107 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a helyi választási bizottságoknál. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »