Önkéntes vasárnapi munkavégzést és 100%-os bérpótlékot követelnek a kereskedelmi dolgozók

Önkéntes vasárnapi munkavégzést és 100%-os bérpótlékot követelnek a kereskedelmi dolgozók

MTI nyomán

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke vasárnap Budapesten, az érdekképviselet demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatóján.

Sáling József kifogásolta, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi 100 százalékos vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették.

Leszögezte: a szakszervezet

a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követel,

valamint azt, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen.

A kereskedelmi dolgozók jelenlegi létszámával, a munkaerő minőségével nem oldható meg a vasárnapi nyitvatartás – mondta Sáling József.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik, ami a minimálbérért foglalkoztatottak esetében azt jelenti, hogy a

napi 8 óra munkával a megélhetéshez szükséges összeget sem tudják hazavinni.

A rendezvény végén Sáling József és Buday Pálné, a KASZ alelnöke együttesen adták át a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjének a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót.

A petícióban a KASZ, a korábban említetteken kívül azt követeli, hogy

a bevásárlóközpontokban dolgozók is legyenek jogosultak vasárnapi pótlékra,

és a munkáltatók biztosítsák a megfelelő létszámot a munkahelyeken.

További igényük az egyműszakos vasárnapi munkavégzés, valamint az, hogy a boltok december 24-én és 31-én legkésőbb délben zárjanak be. Az érdekképviselet követeli, hogy csökkentsék a munkabérre rakódó terheket.

A demonstráció résztvevői “Mise után meccsre mennék!” “Emberek vagyunk, nem bábok!” “Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!” feliratú táblákat tartottak.

A vasárnapi boltzár visszavonásának bejelentése után a Jobbik alelnöke, Apáti István sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja javaslata az volt, és továbbra is az, hogy senkit ne lehessen vasárnapi munkára kötelezni, azt csak

szabad akaratából, korrekt bérpótlékot kialkudva

tehesse meg bárki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »