Önkéntes beteglátogatók képzése indult Zalaegerszegen

Önkéntes beteglátogatók képzése indult Zalaegerszegen

Október 24-én tizenegy résztvevővel elindult a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébánián az önkéntes beteglátogatók képzése. A program szervezője a Szombathelyi Kórházlelkészi Szolgálat Koordinációs Irodája.

A képzés célja olyan beteglátogatók képzése, akik a Katolikus Egyház vonatkozó tanítását ismerik és elfogadják, lelki életükben igényesek, a felelős lelkipásztorokkal együttműködnek, és készek szolgálatukat a kórházak által nyújtott kereteken belül végezni.

A jelentkezők 32 óra lelki, elméleti, valamint 6 óra gyakorlati képzésen vesznek részt. A négy képzési nap közül az elsőn a beteglátogatók lelki élete állt a fókuszban.

A szentmisét a képzés lelkiatyja, Nyisztor Krisztián zalaegerszegi kórházlelkész mutatta be Szűz Mária, a Betegek Gyógyítója tiszteletére. Mária jelenléte mintegy aranyfonálként járta át az egész képzési napot.

Az első előadás során Székely János megyéspüspök beszélt a beteglátogatásról mint kísérésről, ahol a beteglátogató a beteg társául szegődik a nehéz úton. Emellett elhelyezte a főpásztor a beteglátogatás szolgálatát az egyházi szolgálatok között: amint a börtönpasztoráció vagy az egyetemi lelkészség, úgy a beteglátogatás is egy adott csoport lelkipásztori ellátásához tartozik, jelesül a kórházban lévőkéhez. Végül arról tanított a püspök, hogy miként kell a betegeket elkísérni azon az úton, amelynek különböző fázisait más-más módon éli meg mindenki.

Hírdetés

A második előadásban Stift Zoltán (Angelico) atya beszélt a beteglátogatók lelkiségéről. Ennek szíve, mint mondta, a Katolikus Egyház tanítása: Isten emberré lett. A résztvevők arról hallhattak tanítást, hogy miként kell a szentségekhez és ezek által magához Jézushoz elvezetni azokat, akik a kórházban, betegágyhoz kötve élik életük nehéz napjait. – A beteghez alkalmazkodva kell ellátnunk szolgálatunkat. A leghatékonyabb segítség a szentség. A beteglátogatók nem papok, és nem „pótpapként” kell tevékenykedniük, hanem látogatásukkal előkészítik az utat a pap számára – hangsúlyozta Zoltán atya.

A nap utolsó előadása a „fülek apostolságáról” szólt. Frikk József, a Szombathelyi Egyházmegye kórházpasztorációjának koordinátora arról beszélt, hogy a beteglátogatás szolgálatában hogyan működik a Szentlélek kegyelme; miből ismerhető fel, hogy az erre szolgáló karizmát Isten megadta nekünk és ennek milyen gyümölcsei vannak. A téma központi alakja a Fájdalmas Anya volt, aki nem roskadt össze a hatalmas fájdalom alatt, amit a Golgotán átélt. Stabat Mater Dolorosa – Áll a Fájdalmas Anya… a hit által.

A nap végén csendes szentségimádásban engedték a résztvevők az Úrnak, hogy a hallottakat elrendezze bennük, majd egy rövid kiscsoportos beszélgetés következett.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »