Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli NATO-központ közelében

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli NATO-központ közelében

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát csütörtökön Kabul központjában, az afganisztáni NATO-misszió főhadiszállása közelében, egyes hírek szerint legkevesebb nyolc ember, más értesülések szerint tucatnyinál is többen meghaltak.

A nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta az afgán főváros Sas-Darak negyedében. Mintegy harminc ember megsebesült – számolt be az egyik kórház igazgatója.

A merénylet elkövetését a szélsőséges tálibok vállalták magukra. Azt állították, hogy három külföldi járművet vettek célba, amelyek arra a területre érkeztek, ahol az afgán nemzetbiztonsági hatóságok irodái is vannak.

A negyedben külföldi nagykövetségek és más kormányzati épületek is találhatók.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt mondta, hogy a járműbe rejtett robbanószerkezet egy főúton lépett működésbe, és legkevesebb 12 járműben okozott károkat. A rendőrség gyorsan lezárta a térséget. A közösségi médiában megjelent videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a területen fehér füst gomolygott.

Hírdetés

A héten ez volt már a második merénylet a fővárosban, amelyet a tálibok hajtottak végre.

Hétfő éjszaka Kabul keleti részében a szélsőségesek a külföldiek lakta épületegyüttest vették célba. Legkevesebb 16 ember meghalt, több mint száz megsebesült.

A támadások egyre inkább felvetik a kérdést Kabulban és Washingtonban is, hogy 18 évi hadakozás után mennyire lehet megbízni a tálibokban.

Az afgán kormány súlyos kétségeit hangoztatta az Egyesült Államok és a tálibok között nemrégiben kötött egyezséggel kapcsolatban. Ennek értelmében Washington mintegy ötezer amerikai katonát vonna ki Afganisztánban lévő öt bázisáról 135 nap alatt, ha az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz. Jelenleg 13-14 ezer külföldi katona tartózkodik a közép-ázsiai országban. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja azt mondta, hogy az egyezséget még jóvá kell hagynia Donald Trump amerikai elnöknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »