Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet követte el a szombati, öt halálos áldozatot követelő isztambuli öngyilkos merényletet a város egyik legforgalmasabb sétálóutcájában a Habertürk című tekintélyes napilap vasárnapi számának beszámolója szerint.

isztmer594_b

A Habertürk rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: az IÁ-val kapcsolatban álló Mehmet Öztürköt a térfigyelő kamerák felvételei alapján felismerte az apja, akit a támadás végrehajtójának azonosítása érdekében a hatóságok a délkelet-törökországi Gaziantep városból szombaton Isztambulba szállítottak.

Később a nap folyamán a családhoz eljuttatott képsoroknak köszönhetően a rokonság többi tagja is megerősítette az elkövető személyét. A DNS-tesztre ezt követően került sor. Öztürk édesapja a Vatan című napilapnak azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. Az újság értesülései szerint a férfi fémgolyókkal kevert TNT robbanóanyagot használt a robbantáshoz.

Miközben a török társadalom még a legutóbbi, március 13-ai, 37 ember halálát okozó ankarai terrorakción sem tette túl magát, szombaton öngyilkos merénylő robbantott Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében, a robbanás a merénylőn kívül öt ember halálát okozta. Korábbi jelentésekben a török hatóságok négy halálos áldozatról adtak hírt (a merénylőn kívül), mégpedig három izraeliről és egy irániról. Washingtoni közlés szerint ugyanakkor két amerikai állampolgár is van a halottak között.

A terrortámadás öngyilkos elkövetője egy kulináris utazáson részt vevő izraeli turistacsoport mellett robbantotta fel magát. Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök közölte: a török hatóságok nem találtak arra utaló jelet, hogy kifejezetten izraeliek ellen tervezték volna a támadást. Egyébként már szombaton este menesztették a Törökországban kormányon lévő alakulat, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik helyi illetékesét, mert a történtek után egy Twitter-bejegyzésében hatalmas török és izraeli felháborodást okozva azt írta: „kár, hogy nem halt meg minden izraeli a merényletben”.

Rendőröket gyilkoltak Egyiptomban

Iszlamista fegyveresek – egy öngyilkos merénylő közreműködésével – tizenhárom egyiptomi rendőrt öltek meg szombaton a Sínai-félszigeten lévő el-Arís városban egy ellenőrző pontnál. Hírügynökségek szerint először egy öngyilkos merénylő gépkocsival megközelítette az ellenőrző pontot, és ott felrobbantotta magát a járművel együtt. Az iszlamista fegyveresek ezután támadták meg az ott lévő rendőröket gránátvetőkkel, tizenhármat megölve közülük. Az akciót az Iszlám Államnak két éve hűséget fogadott Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) elnevezésű szervezet vállalta magára azzal az indokkal, hogy az egyiptomi rendőrök az ellenőrző pontoknál „megalázó” módon ellenőrzik a muzulmán nőket, ami – mint fogalmaznak – az „iszlám erkölcs” megsértésének számít.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »