Öngyilkos lett a Kósa által emlegetett csengeri asszony férje

Egy „mesébe illő vagyont öröklő”, rejtélyes szélhámosnővel magyarázza Kósa Lajos, hogy 2013-ban 1300 milliárd Forint kezelésére kapott megbízást. A kormánypárti politikus újságírók előtt kénytelen volt elismerni a közjegyzői pecséttel ellátott hiteles dokumentum létezését- ami szerint az összeget – euróban – el is helyezték az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-nél, Kósa Lajost pedig azzal hatalmazták fel, hogy abból államkötvényeket vásároljon, majd helyezze el azokat a befektető számláján.

A Magyar Nemzet által bemutatott okirat szerint mesébe illő pénz kezelésével bízták meg Kósa Lajost 2013-ban. 4 milliárd 300 millió euróról rendelkezhetett a Fideszes politikus, az összeg a világ leggazdagabb embereinek vagyonával vetekszik.

„Az egész egy kamu történet”

Ez volt a miniszter első reakciója az újságcikkre. Később elismerte, hogy a közjegyzői pecséttel ellátott dokumentum valódi, Kósa Lajost azzal hatalmazták fel, hogy államkötvényeket vásároljon mintegy 1300 milliárd Forintért. A fideszes politikusnak kedd délutánra még több részlet eszébe jutott a megbízásból. Azt mondta: egy csengeri születésű nő egy ügyvéden keresztül jutott el hozzá és megtévesztette.

– Láttunk már ilyen Bróker Marcsi meg egyéb történetet, aminek kapcsán valakik az emberek jóhiszeműségével visszaélnek. Ilyen értelemben engem is megtévesztett az, hogy a közjegyzőnél hivatalosnak látszó dokumentumokat mutattak meg nekem a német örökségről, de szerintem az egész kamu, azért mondom, hogy szélhámosság. Én 2016-ban majdnem biztos voltam benne, hogy ezzel nem kell foglalkozni, és mindenkinek, aki engem megkeresett azt mondtam, hogy felejtsék el, ez egy szélhámosság” – mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos Facebook-oldalán is megszólalt az ügyben. Megerősítette, hogy bár többször is újrakötötték a megállapodást, nem fogadott el pénzt. A miniszter a kampánnyal magyarázta a dokumentum megjelentetését.

– Látjuk, hogy választási kampány van, én azt látom a felmerülő adatokból, hogy ez a hölgy is a szocialistákkal ápolt 2010 előtt szoros kapcsolatot, illetve választási kampány van, és ilyenkor mindenfajta az ember lejáratására alkalmas dolog elő szokott kerülni, aminek semmi köze a valósághoz, koholmány, szélhámosságon alapul, hát ilyen van, ilyen a választási kampány – hangoztatta a tárca nélküli miniszter.

Az összeg nagyságát jelzi, hogy az több, mint Soros György vagyonának fele és eléri a magyar költségvetés éves egészségügyi ráfordítását.

Az LMP parlament elé vinné az ügyet.

– Egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy tisztán lássunk, ezért három dolgot kezdeményezek. egyrészt egy vizsgálóbizottságot, másrészt pedig rendkívüli házbizottságon napirendre fogom kérni ennek a vizsgálóbizottságnak a létrehozását március 21-i rendkívüli parlamenti ülésnapon a magyar parlamentben – nyilatkozta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

A Jobbik is az Országgyűlésben vizsgálná ki Kósa Lajos 1300 milliárd forint értékű vagyonkezelési ügyét. 

– Azt tervezzük, hogy napirend-módosítást fogunk benyújtani ebben a kérdésben, és arra kérjük a többi pártot, hogy támogassák azt, hogy amikor az Országgyűlés rendkívüli ülése még a választások előtt összeül, akkor ez a kérdés is kivizsgálásra kerülhessen, és Kósa Lajos is el tudja mondani, hogy pontosan mi is történt ebben az ügyben – fogalmazott Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul.

– A DK a pénzmosás elleni küzdelemért felelős EU-biztoshoz fordul, hiszen ilyen nem történhet egy sor átláthatósággal kapcsolatos európai irányelv megsértése nélkül – mondta Gréczy Zsolt szóvivő.

Kósa Lajos felügyeli az ország legnagyobb fejlesztési programját. A Modern Városok Programért felelős tárca nélküli minisztere 3388 milliárd forint sorsáról dönt. A politikus egyértelműsítette: nem mond le az ügye miatt.

Kölcsönöket kért és kapott is a csengeri asszony

Házi őrizetben van a Kósa Lajos által emlegetett csengeri asszony, akitől a Fideszes politikus a vagyonkezelési megbízást kapta. Erről a 168 óra online kiadása számolt be. A portál azt írja, hogy az asszony férje valamivel több mint két hete öngyilkos lett, az asszonyt ezután állították elő. A cikk szerint a házaspár a Kósa Lajos által is emlegetett örökségre hivatkozva a csengeri önkormányzatnak és az ottani egyháznak is felajánlásokat tett, sőt az asszony számos csengeri magánszemélytől is kölcsönöket kért és kapott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »