Öngyilkos játékba kezdett a Jobbik?

A Jobbik szimpatizánsainak 44 százaléka radikális – ez derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Válasz megrendelésére végzett a cég. Míg a Jobbik-szimpatizánsok nélküli teljes felnőtt népesség mindössze 14 százaléka határozza meg magát radikálisként, addig a Jobbik-táboron belül 44 százalékot tesz ki a radikális szimpatizánsok aránya.

Ezek azért érdekes számok, mivel sajtóhírek szerint Vona Gábor elnök nemrég elhatározta, hogy kiszorítja a pártja elnökségéből a radikálisabbnak tartott politikusokat, mint például Szávay Istvánt, Novák Elődöt és Apáti Istvánt. Azóta több fórumon is felvetődött már, hogy ez akár a Jobbik kettészakadásához is vezethet, de Vona szerint sok próbát kiállt már politikai közösségük, és ezt is ki fogja.

Mindenesetre ha Vona célja tényleg a Jobbik radikalizmustól való megtisztítása, akkor kulcskérdés, hogy képes lesz-e annyi mérsékelt szavazót megnyerni a pártnak, mint amennyit elveszíthet. A 44 százaléknyi radikális támogató ebből a szempontból soknak tűnik, teljes vagy részbeni elvesztésüket nehéz lenne kompenzálni.

Esélyek számokban

Ami az áprilisi pártpreferenciákat illeti: a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz–KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, a DK és az LMP 4-4, az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos. A rejtőzködők és a nem szavazók aránya összesen 37 százalékot tesz ki. A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll – írják.

A Nézőpont Intézet szerint a még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatásban a Jobbik szimpatizánsai láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók. Kérdés, hogy a következő hónapban miként alakul a Jobbik legvalószínűbb listás eredménye a radikális szimpatizánsok elbizonytalanodása esetén – áll az intézet összefoglalójában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »