Önerőből csatlakozna az észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat

Önerőből csatlakozna az észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat

Önerőből kénytelen csatlakozni a leendő észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat, miután a tervezők megfeledkeztek a megyeszékhely kőrgyűrűjére vezető bekötőútról.
Újabb megállapodást kötött az országút- és autópálya-kezelő vállalattal a nagyváradi önkormányzat annak érdekében, hogy a leendő észak-erdélyi autópályáról bekötőút vezessen a megyeszékhely körgyűrűjére.

A sztráda tervezői ugyanis elfeledkezhettek Nagyvárad közvetlen csatlakoztatásáról, így a városvezetés kénytelen maga pótolni a mulasztást.

Ilie Bolojan polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a városvezetés múlt héten újabb protokollumot kötött az útkezelő vállalattal, melyben vállalja, hogy biztosítja a bekötőút építéséhez szükséges területet és dokumentációt. Emlékeztetett, hogy

Hírdetés

a váradi önkormányzat tavaly kötött együttműködést az útkezelő vállalattal, és vállalta, hogy elkészíti a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, illetve az infrastruktúrafejlesztési program keretében próbál támogatást szerezni a projektre.

Ilie Bolojan elmondta, az elmúlt pár hónap során minden, a vállalat által előírt procedúrát végigjártak, így megvalósulhat a terv, miszerint négysávos út köti majd össze a megyeszékhely körgyűrűjét a leendő észak-erdélyi sztrádával.

Az elöljáró kifejtette, most a beruházáshoz szükséges terület beszerzése következik: a nagyváradi önkormányzat a közeli Bihar településen szemelt ki egy területet a célra,

és ennek megszerzése érdekében együttműködésre lépett a község vezetésével. A protokollum értelmében a községvezetés kisajátítja a határ közelében lévő három hektáros területet, melyet utána átad a váradi önkormányzatnak, ez pedig átengedi az autópálya elkészülését felügyelő román államnak. A bekötőút építése a sztráda munkálataival párhuzamosan történik, mondta az elöljáró.
Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy a tervet a Nagyváradi Metropolisövezet valamennyi elöljárója támogatta, hiszen a bekötőút nemcsak Várad számára előnyös, hanem – mivel közvetlenül kivezet a borsi határátkelőhöz – a szomszédos települések és egész Bihar megye fejlődését szolgálja


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »