Önálló EP-listát állítanak a francia sárga mellényesek

Önálló EP-listát állítanak a francia sárga mellényesek

Önálló listát állít a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen két hónapja tüntető sárga mellényes mozgalom a májusi európai parlamenti (EP) választásokon. A felmérések szerint a kezdeményezés a harmadik helyen végezhet Emmanuel Macron államfő pártja és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléstől mögött, de elsősorban ez utóbbitól hódítana el voksokat.

A szerda este közzétett közlemény szerint az állampolgári kezdeményezés tömörülése (RIC) néven bemutatott listán még csak tíz név szerepel a szükséges 79-ből. A listavezető Ingrid Levavasseur, egy 31 éves kétgyerekes normandiai ápolónő, aki kiváló rétori képességeivel és hosszú vörös hajával a kezdetek óta a sárga mellényes mozgalom egyik arcának számít. A BFM hírtelevízió állandó kommentátori posztot is ajánlott neki, de a sárga mellényesektől érkező fenyegetések miatt a nő végül nem vállalata el a munkát. A kezdeményezés célja február közepéig összeállítani a 79 névből álló teljes listát a Franciaországban május 26-án esedékes EP-választásokra.

"Már ma is ki tudnánk könnyen állítani 79 embert, de a részvételi demokráciát választottuk. Belső szavazás lesz a jelenlegi jelöltek között a többi hely kijelölésére" – mondta a francia hírügynökségnek Hayk Shahinyan, a mozgalom kampányfőnöke, aki maga nem szerepel a listán.

A jelöltállítás minden állampolgár számára nyitott. A sárga mellényesek ugyanúgy pályázatot hirdetnek a képviselői helyekre, mint ahogy azt Emmanuel Macron pártja tette a 2017-es nemzetgyűlési választások előtt.

A közlemény szerint a sárga mellényesek azért választották az Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése elnevezést és annak francia rövidítéseként a RIC megjelölést, mert az megegyezik a sárga mellényes mozgalom legfőbb politikai követelésének számító állampolgári kezdeményezésű népszavazás francia rövidítésével. Franciaországban csak az államfő kezdeményezhet népszavazást, az állampolgároknak ezt nem teszi lehetővé az alkotmány.

Hírdetés

A RIC egyben a különböző kezdeményezés koordinátoraként is szeretne fellépni a közlemény szerint. A mozgalom úgy véli, hogy a sárga mellényesek tüntetései világossá tették, hogy az elégedetlenséget olyan humánus politikai projektté kell átalakítani, amely képes a sárga mellényeseket hónapok óta támogató franciák kérdéseire válaszokat adni. Jelezték azt is, hogy a megválasztott EP-képviselők a mandátumuk ideje alatt is folyamatosan konzultálni fognak a választókkal.

"Nem akarjuk többé elszenvedni az európai intézmények döntéseit, valamint a technokrata és pénzügyi kasztok diktátumait, amelyek a lényeget felejtették el: a humánumot, a szolidaritást és a bolygónkat" – írták a sárga mellényesek.

Elemzők szerint a sárga mellényes mozgalom elsősorban a radikálisnak nevezett jobboldaltól és a szuverenistáktól vehet el szavazatokat, és annak a kormánypártnak az esélyeit javíthatja az EP-választásokon, amelynek ellenében létrejött. Emmanuel Riviere, a Kantar Public France közvélemény-kutatóintézet elemzője a Le Monde című napilapban úgy vélte, hogy a sárga mellényesek sok olyan embert behozhatnak a választófülkékbe, akik eddig nem szavaztak.

"Elég kimenni a körforgalmakban felállított úttorlaszokhoz megérteni, hogy milyen sok a tartózkodó szavazó" – hangsúlyozta. Véleménye szerint azok, akik a mozgalmat támogatják, nem a politikai centrumhoz tartoznak, ezért a sárga mellényesek feltételezhetően a radikális jobboldaltól és a radikális baloldaltól vesznek majd el szavazatokat, s ezzel a kormányzó Köztársaság lendületben győzelmét segíthetik jövő májusban, azaz a sárga mellényesek párttá alakulása leginkább a legfőbb ellenfelük, Emmanuel Macron pártjának jön jól.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet szerdán megjelent felmérése szerint ha most tartanák az EP-választásokat, a sárga mellényesek 13 százalékot érnének el a kormányzó Köztársaság lendületben és a Nemzeti Tömörülés mögött, maguk mögé szorítva a jobbközép Köztársaságiakat és a radikális baloldali Lázadó Franciaországot. Múlt héten az Ipsos még csak 7,5 százalékot jelzett a sárga mellényes mozgalomnak. Mindkét közvélemény-kutatás azelőtt készült, hogy a sárga mellényesek bejelentették a listaállítást, azaz egy hipotézist vizsgáltak, nem pedig a RIC elnevezésű lista támogatottságát.

A CNews hírtelevízióban Marine Le Pen nem ismerte el, hogy pártja számára rossz hír az RIC megalakulása. "Nekem nem jelent problémát, hogy lesz egy sárga mellényes lista. Az a kérdés, hogy ezek után meg tudják-e őrizni a függetlenségüket és az autonómiájukat. A veszély ugyanis megvan, volt szocialista aktivistáknak ezen listák körüli feltűnése miatt" – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »