Ön is készül apasági szabadságra? Kíváncsi arra, mennyi juttatást kap érte?

Ön is készül apasági szabadságra? Kíváncsi arra, mennyi juttatást kap érte?

November 1-től már az apáknak is lehetőségük nyílik arra, hogy újszülöttjeikkel az eddiginél jóval több időt töltsenek. A gyermek születését követő első hat hétben, vagyis a gyermekágyi időszak alatt az édesapák is kéthetes fizetett szabadságra mehetnek. Ez remek lehetőség arra, hogy a babával jobban összecsiszolódjanak és nem utolsó sorban az anyáknak is segítség.

Ez a lényege annak a Munkatörvénykönyv-módosításnak, amit már a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová is aláírt.

Hogy hányan fognak élni a lehetőséggel, az majd kiderül, a családügyi tárca azzal számol, hogy havi 3 ezer újdonsült apuka marad otthon gyermekével.Természetesen, akárcsak az anyák, ők is kapnak juttatást azért, hogy gyermekükről gondoskodnak.

Az apasági díj napi átlagos összege 37 euró lesz.

Hírdetés

Tulajdonképpen fizetetlen szabadságot vesz ki erre a két hétre az apa, amit viszont a Szociális Biztosító kompenzál neki. Erre nem lesz hatással, hogy a gyermek anyja anyaságit, vagy szülői támogatást kap.

Az anyasági díjra való jogosultság ideje, vagyis a 28 hét ezáltal ketté osztódik, 2+26 hétre.

A törvénymódosítás gondol arra is, hogy összehangolja a szülői és munkahelyi feladatokat. Az a munkavállaló, aki már több mint hat hónapja dolgozik a munkahelyén és már nincs próbaidőn, kérvényt nyújthat be a munkaadójának, hogy meghatározatlan idejű munkaviszonyra vagy rövidített idejű munkavégzésre akar áttérni.

A férfit nem bocsáthatják el azért, mert apasági szabadságra megy.

A munkavállaló jogköre szélesedik azáltal is, hogy olyan fontos személyes munkavégzési akadály, mint az apasági szabadság, vagy a fizikai személyről való egész napos gondoskodás befejezése után visszatérhet az eredeti munkahelyi beosztásába.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »