Ömlik az ellenőrizetlen étrend-kiegészítő az országba

Tömegével és ellenőrizhetetlenül ömlik Magyarországra az import-étrendkiegészítő. Sok esetben sem a termékek gyártója, sem a forgalmazója nem ismeretes. Ezen változtatna öt szakmai szervezet: összefogtak, így a gyógyszertárakban ezentúl már csak biztonságos termékeket forgalmaznak. Tavaly csak a patikákban több mint 21 milliárd forint értékű étrend-kiegészítő fogyott.

Százszázalékos tisztaságú étrend-kiegészítőt értékesít sportolóknak a Panhallen Magyarország Kft. A palettájukon többtucatnyi termék van. A cég ügyvezetője szerint több hónapos kutatómunka volt, mire megtalálták, hogy kikkel gyártatják le a termékeiket.

„Mi a teljes kínai kontinenst kihagytuk. Nem azért, mert Kínában nem lehet megfelelő gyártót találni, hanem nagyobb a rizikója. Maradtunk Európánál. Az európai tendernél pedig azzal kezdtük, hogy a több száz gyártó cégnek bekértük a minősítési tanúsítványait. Amikor ezzel az előminősítéssel végeztünk, akkor néhány tucat olyan cég maradt, amelynek megfelelő múltja, megfelelő háttere és megfelelő minősítései voltak. Ekkor kezdtünk árajánlatokat kérni a gyártásra” – magyarázta Téti István ügyvezető.

De nem minden forgalmazó ilyen alapos. Az egyik fővárosi gyógyszertárban több ezer étrend-kiegészítő kapható. A patika vezetője azt mondja, az elmúlt években ellenőrizhetetlen mennyiségben jelentek meg a piacon az étrend-kiegészítők. „Nagyon szabaddá vált a behozataluk. Valaki külföldön látott egy ilyent, úgy gondolta, hogy milyen jó üzlet lesz Magyarországon. Bejelentési kötelezettsége volt, de senki nem kérdezte meg, hogy eszik-isszák, mi van benne, milyen a minősége, ki gyártotta, hol gyártották. Nem várunk el olyan szigort, mint egy gyógyszer gyártása során, de azért még valaki tudja azt, hogy egy penészes pincében csinálták vagy egy viszonylag tiszta laborban” – jegyezte meg Gál Emese, a Róna patika vezetője.

Ezen változtatnának a szakmai szervezetek. A gyógyszerkereskedők, a -gyártók és a gyógyszerészeti kamara az étrendkiegészítő-gyártókkal és a hamisítás elleni nemzeti testülettel abban állapodott meg, hogy ezentúl csak ellenőrzött étrend-kiegészítőket forgalmaznak a gyógyszertárakban. „Azért indultunk először a gyógyszertárakkal, mert az a beteg, az a laikus fogyasztó, aki kilép a gyógyszertárból egy dobozzal, nem tudja, hogy mit tart a kezében: gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt. Egy dolgot viszont tud, hogy csak minőségi és csak biztonságos készítménnyel szeretne távozni” – ismertette Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Az elmúlt tíz napban a gyógyszertárak több mint egyharmada vállalta, hogy csak ellenőrzött terméket forgalmaz. A csatlakozó gyógyszertárakat a gyógyszerészi kamara által kibocsátott logóról lehet majd megismerni. „A gyógyszer-nagykereskedők szövetségének valamennyi tagvállalata első szóra csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezek azok a nagy beszállítók, amelyek a gyógyszertárakat gyógyszerrel, egyéb termékkel ellátják, és ezt a garanciát tudják biztosítani” – nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A patikákon kívül értékesített étrend-kiegészítők forgalmát évente csaknem 16 milliárd forintra becsülik. „Ami igazából nehezen becsülhető, az úgynevezett direkt marketing, MLM (multi-level marketing – a szerk.) rendszereknek a forgalma, illetve az interneten keresztül forgalmazott termékeknek a forgalma. Óvatos becsléssel azt mondom, hogy ez a második része a forgalomnak, s legalább akkora, mint a ténylegesen mérhető üzleti forgalom, tehát 30-32 milliárd lehet, de vannak, akik úgy becsülik, hogy az idézőjelbe tett szürke- vagy feketekereskedelmi rész akár a kétszerese is lehet a tényleges legális forgalomnak” – mondta Bérci Zoltán, a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke.

Tavaly a gyógyszertárak 11,4 millió doboz étrend-kiegészítőt adtak el 21 milliárd forintot meghaladó értékben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »