Ömlik a pénz Komárom-Esztergom turizmusába

Ömlik a pénz Komárom-Esztergom turizmusába

Komárom-Esztergom megyében 12 nagyobb fejlesztés lendítheti fel a megye vendégforgalmát a következő években, a beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint lesz – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pénteken az esztergomi Vármúzeumban tatott sajtótájékoztatóján.

Guller Zoltán az esztergomi projektek közül kiemelte belváros megújítását, a Bazilika és a Kanonoksor környékének rendezését, a Szent István műemlékfürdő felújítását, valamint a dunai gyorshajózás 12,5 milliárd forintos fejlesztését, mely az egész térség turizmusára jelentős hatást gyakorol majd.

Felidézte: 2017 minden idők legjobb turisztikai éve volt, a vendégek száma megközelítette a 12 milliót, és mintegy 30 millió éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. A szállásdíjakból származó bevételek 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest.

A KSH adatai szerint Komárom-Esztergom megyében 200 ezer vendég 477 ezer éjszakát töltött el, az értékek 2010-hez képest közel 70 százalékkal emelkedtek, míg a szállásdíjból származó bevételek 81 százalékkal nőttek. Turisztikai szempontból Komárom-Esztergom megye jelentősebb települései Esztergom, Tata, Várgesztes és Komárom.

Guller Zoltán elmondta, Komárom-Esztergom megye folyamatosan javuló teljesítményéhez hozzájárult, hogy

a kormány 2010 óta a megyében közel 8,5 milliárd forint értékben támogatta a turizmus fejlesztését segítő projekteket.

A következő években megvalósul többek között a komáromi Monostori Erőd fejlesztése, élménypark kialakítása a Bánhidai Erőműben, a tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai célú fejlesztése, Dömösön megépül a Rám-szakadék látogatóközpont, Csolnokon kilátót emelnek a Nagy-Getén, fejlesztik a majki kamalduli remeteséget és a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, további lehetőséget jelent az országosan meghirdetett Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció panziók felújítására.

A pályázatra eddig a létesítmények közel fele jelentkezett a megyében. A nagy érdeklődés miatt az ügynökség a beadási határidőt március 14-ig meghosszabbította.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a fejlesztések nem szigetszerűen, hanem egymáshoz kapcsolódva valósulnak meg. Esztergomban a turisztikai fejlesztéseken kívül is közel egymilliárd forint értékben indultak beruházások, mint a belváros zöld területeinek felújítása, a piac környezetének rendezése, valamint egy kerékpárút építése a Mária-Valéria híd és a Palatinus tó között – ismertette a politikus.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »