Ömer Celik: igazságtalan az EP állásfoglalása

Igazságtalan a törökországi helyzetről a múlt héten elfogadott európai parlamenti állásfoglalás, az Európai Uniónak bírálatok helyett inkább szolidaritást kellene vállalnia Ankarával – hangoztatta Ömer Celik török EU-ügyi miniszter kedden Brüsszelben.

“Törökország nagy ország, csodálatos ország, amelynek lakosai többpártrendszerben élnek, és kiállnak a demokráciáért” – közölte sajtóértekezletén a tárcavezető. Szerinte a “történelem legigazságtalanabb határozatának” nevezhető az Európai Parlament előző heti állásfoglalása, amelyben a testület Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel.

Mint mondta, az EU nem tanúsított együttérzést Ankara iránt, amikor az országot júliusban puccskísérlet rázta meg. “Itt az ideje a szolidaritásnak” – vélekedett.

Törökország 1987-ben kérelmezte az EU-tagságot, a csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg. Ankara azonban azóta is csak egyet zárt le a 33 megvitatandó fejezet közül.

Ha a csatlakozási tárgyalások “objektív és tisztességes módon” zajlottak volna, akkor Törökország mára teljes jogú tagja lenne az Európai Uniónak – mondta a török miniszter.

Ömer Celik mások mellett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi, Miguel Arias Canete klímavédelmi és Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztossal tárgyalt kedden a belga fővárosban.

A sajtóban megjelent értékelések szerint a miniszter látogatásának elsősorban a feszültség csillapítása volt a célja, miután az uniós parlament éles bírálatokat fogalmazott meg a július 15-i törökországi puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt. A képviselők szerint a török kormány fellépése egyre inkább letéríti Törökországot az Európa felé vezető útról.

Az állásfoglalás jogilag ugyan nem kötelező érvényű, mégis komoly felháborodást váltott ki Ankarában. Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett: ha az Európai Unió még továbbmegy a parlamenti határozatnál, akkor országa megnyitja a határokat az ott tartózkodó menekültek előtt.

A törökországi hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákat nem számítva közel 250 ember halt meg, mintegy kétezren pedig megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 40 ezer embert bebörtönöztek, 130 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából. 140 török újságíró van börtönben, a világ országai közül Törökországban raboskodik a legtöbb újságíró.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »