Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése

Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése

Az alapvető jogok biztosa szerint a miniszternek vissza kell vonnia utasítását.

Kásler Miklós még tavasszal jelentette be, hogy május 13-ától újraindulnak a tervezhető műtétek, rehabilitációs ellátások, de a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkezzenek.

Szél Bernadett korábban többször is ombudsmanhoz fordult, mert úgy vélte, sérti az Alaptörvényt Kásler Miklós utasítása, amely gyakorlatilag fizetőssé tette a műtéteket a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, mert önköltségen kellett tesztet csináltatniuk.

A független képviselő (aki korábban LMP-s volt, most a Momentumhoz dörgölőzik – a szerk.) Facebook-oldalán azt írta, az alapvető jogok biztosa ezt most megerősítette, miután vizsgálatot indított, amikor egy 4 éves gyermektől és kísérő szülőjétől kértek fizetős tesztet egy egészségügyi intézményben. Szél Bernadett szerint az ombudsman jelentésében az köszön vissza, hogy a Kásler-féle utasítás sérti

  • a jogállamiság elvét
  • a jogbiztonság elvét
  • az emberi méltósághoz való jogot
  • az egyenlő elbánás elvét.
  • Hírdetés

    Az ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy

    vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.

    Szél Bernadett arra is kitért, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a mai napig visszatartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ kapcsolódó állásfoglalását.

    Az ombudsman szerint a fizetős teszt

    követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével (…), a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye.

    (24)

    A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az ingyenes oltás miatt nincs igaza az ombudsmannak

    Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást. A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható. Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével.

    – írják az MTI Országos Sajtószolgálatának eljuttatott közleményükben.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »