Olyanok is nyertek legelőt, akiknek nincs is állatuk

A Kehi jelentése súlyos szabálytalanságokat tárt fel a hortobágyi legelőpályázattal kapcsolatban.

Olyan gazdálkodó vagy gazdasági társaság is indulhatott a hortobágyi legelőpályázaton, amely a pályázat kiírása után jött létre, és korábban nem végzett semmilyen mezőgazdasági tevékenységet – írja a Napi.hu a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése alapján. A cikk szerint olyan eset is előfordult, hogy a pályázó saját tulajdonában lévő és a pályázatában is feltüntetett állatait egy másik pályázónak bérbe adta, így egyazon állatállomány több pályázatban is szerepelt. Arra is volt példa, hogy az állatokat bérlő pályázó nyert az állatokat bérbe adó pályázóval szemben.

A Napi.hu cikke szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) azokban az esetekben sem vizsgálta a pályázatok valóságtartalmát, ahol az anyag ellentmondásokat tartalmazott, annak ellenére hogy a valótlan nyilatkozat a pályázat érvénytelenségét vonja maga után. A HNPI-nek – a Vidékfejlesztési Minisztérium utasításai alapján – értékelnie kellett a pályázók gazdálkodási tervét, ennek szempontjait azonban nem határozták meg. A tervekre adott pontszámok ugyanakkor jelentősen befolyásolták az eredményt, a Kehi jelentése szerint 428-ból 98 birtoktestnél befolyásolta a nyertes személyét az értékelés eredménye.

Szinte mindenki más adatokkal számolt

Az MSZP által nyilvánosságra hozott jelentés szerint a pályázóknak meg kellett adniuk állatállományuk átlagos létszámát a gazdálkodási terv aláírásának napjához viszonyítva egy évre visszamenőleg, majd ezt el kellett osztaniuk a használatukban lévő földterülettel. Az így kapott érték alapján különböző pontszámban részesülhettek. Ugyanakkor az 1072 ellenőrizhető pályázat közül 1040 esetében kiderült, hogy a pályázó a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal adatbázisában szereplőtől eltérő adatokkal végezte a számítást.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese közleményében azt írja, a nem nyilvános Kehi-jelentéshez úgy jutott hozzá, hogy miután „Fazekas miniszter egyik barátja” beperelte őt, a bíróság elérhetővé tette számára is a dokumentumot. „Úgy vélem, mindezt kötelességem közzétenni, hogy mindenki láthassa, hogyan lopják el Orbán emberei az európai uniós pénzeket a földeken keresztül” – fogalmaz Gőgös, és hozzáteszi, nem értik, a Kehi eddig miért nem tett feljelentést az általuk feltárt bűncselekmények miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »